fbpx
Közélet

Puczi Béláról neveztek el közteret Budapesten

A 1990-es marosvásárhelyi Fekete március-ról elhíresült roma vezető korábban már kapott egy emléktáblát a magyar fővárosban.

Ma a Nemzetközi Roma Nap 50. évfordulóján a Sáromberkén született Puczi Béláról nevezték el a Nyugati Pályaudvarnál található teret, ahol 2017-ben az emléktábláját is elhelyezték.

1990-ben a „fekete márciusként” emlegetett marosvásárhelyi pogrom idején a hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakjaként társaival együtt védte a magyar tüntetőket a lincselni készülőktől. Tőle származik az elhíresült biztatás: „Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!” Puczit az akkori kiállásáért az eseményeket követően letartóztatták, nyolc hónapi vizsgálati fogság után letöltendő börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték, de – nemzetközi szervezetek és az RMDSZ nyomására – az ítélet végrehajtásának megkezdéséig feltételesen szabadlábra helyezték. Ekkor Magyarországra szökött és politikai menedékjogot kért, amit először elutasítottak, majd egy elhúzódó eljárást követően mégis megadtak.

A szakmunkás végzettségű, magát továbbra is magyarnak valló roma férfi sorsa azonban többé nem rendeződött; élete utolsó szakaszában a Nyugati téren élt hajléktalanként és mint „parkolássegítő”, illetve „kocsivigyázó” kereste meg a napi betevőt. 2009-ben hunyt el. Az emléktáblát éppen ezért helyezte el e helyen az Idetartozunk! Egyesület és a Roma Sajtóközpont.   (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Zárva marad az „ócska”, a többi meg nyitva

zkadar

Négy nap alatt alig emelkedett a fertőzöttek száma Maros megyében.

zkadar

Marosvásárhelyen járt az AUR “Köszönet karaván”-ja

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben