fbpx
Gazdaság Közélet Szociális

Színkavalkád a várban – sikeresnek bizonyult az I. Húsvéti vásár

Szép számban jelentek meg a várban megszervezett I. Húsvéti vásáron a marosvásárhelyiek és nemcsak. A vásárosok szerint nagyszerű volt az, hogy nem csupán a nézelődők száma volt nagy, hanem a vásárlóké is.

Puskás Katalin kistermelő szerint a helyszín is nagyon jó választás, hiszen szép a környezet, könnyen megközelíthető és van parkolási lehetőség is.

Mint mondta, ezek a vásárok nem csak arra jók, hogy bevételre tegyenek szert, hanem arra, hogy az emberek megismerjék őket, a helyi termelőket. Mivel főleg növénytermesztéssel foglalkozik, számára ez az időszak még nem számít a legjövedelmezőbbnek, de bemutatkozás szempontjából igencsak jót tett a rendezvény.

Puskás Katalin azt is elmondta, hogy minden nap nagyjából elkelt minden amit kiállított, újra kellett szedni például spenótot. Az árvácska palántával pedig óvatosabban bántak, mert a szabadföldbe ültetés még kockázatos. Viszont nagy érdeklődést keltett a nálunk még kevésbé népszerű csicsóka is.

Kereslet a teafüvekre is volt, de abból már kevés maradt készleten.

Szente Katalin főszervező honlapunknak elmondta, a cél az volt, hogy:


Színt vigyenek a tavaszba

Szombaton már reggel kilenckor érkeztek a látogatók a várba, és ugyanaz történt vasárnap is, amikor az időjárás már kevésbé volt barátságos mint az előző napon. Fontos volt az, hogy a vásár “szemrevaló” legyen. Lényeges a dekoráció, a tágas tér, és a vásárosok színes standja.

Sikerült egy két elemet elhelyezni a zöldövezetben is, és velünk tartott az időjárás is.

Az utóbbi egy év “steril” volt rendezvények szempontjából, nem volt tehát viszonyítási alap ahhoz, hogy milyennek kellene lennie a jelen körülmények között. A fő szempont a BIZTONSÁG volt – hangsúlyozta Szente Katalin

Nem az volt a cél, hogy sok ember legyen egy helyen.

Nyilván fontos a vásár szempontjából, hogy legyen látogató, de ebben a járványhelyzetben az a legjobb, ha szellős a tér. Utólag is jó döntésnek bizonyult, hogy azok akik helyben elfogyasztásra vásároltak élelmiszert, azok a vár falain kívül tehették meg azt, így nem volt torlódás.

Bár nagy igény volt rá (főleg a gyermekprogramokra) szükséges volt a mellékrendezvények elhalasztása hiszen éppen az utóbbi napokban nőtt meg ismét a koronavírussal fertőzöttek száma. Jó döntésnek bizonyult, hogy alkalmazkodtunk a járványügyi helyzethez. Nyugodt lelkiismerettel mehettünk a vásárba – mondta Szente Katalin.

A főszervező közölte, nagyszerű dolog és óriási könnyebbség volt az önkormányzat és a vár vezetőségének a támogatása. Partnerként voltak jelen.


A várigazgatóság aktív részese volt az eseménynek. Mindenben segítettek amiben kellett. Biztosították az infrastruktúrát, besegítettek a logisztikába és végig a helyszínen voltak, biztosították a megfelelő körülményeket. Korábban, például a Forgatag alkalmával, egy színpad felállításának engedélyeztetése is nehézségnek bizonyult.

Kérdésünkre Katalin elmondta, a következő rendezvény – az eredeti terve, és óriási vágya – egy adventi vásár lehetne. Ennek a rendezvénynek inkább csendesnek, visszafogottnak, meghittnek kellene lennie, olyannak mint amilyenek nyugaton a keresztény településeken vannak.

Ehhez kívánunk sikert a szervezőknek! (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Rossz játékkal is közel volt a győzelem!

zkadar

Leszünk-e elegen?

zkadar

Online „állásvásár”

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben