fbpx
Gazdaság Közélet Kultúra Szociális

Forgatagos húsvéti vásár – interjú Szente Katalinnal

Egy éve székhez és számítógéphez kötött gyermekek számára is nyílik most lehetőség arra, hogy kimozduljanak a szobáik falai közül és játszanak. Az I. Húsvéti vásár rendezvényei között számos, gyermekeknek, fiataloknak szánt program is van. Olyan „forgatagosra” sikeredik. Szente Katalin főszervezővel beszélgettünk.

Szándékos volt a rendezvény Forgatagra hasonlító megszervezése?

Eredetileg egy Adventi vásárt álmodtunk meg, de a járványhelyzet úgy hozta, hogy az nem valósulhatott meg. A húsvéti ünnep közeledtével jó alkalomnak láttuk megszervezni a vásárt, és valahogy úgy sikerült, hogy családi rendezvény kerekedik belőle. Valóban sok hasonlóság van a Forgatag és az I. Húsvéti vásár között. Ami jó érzéssel tölt el minket, hogy a rendezvény megszervezésének hallatán sokan megkerestek, hogy csatlakoznának.

Milyen szempontok érvényesültek a programok összeállításnál?

Elsősorban a járványügyi szempontokat kellett szem előtt tartani, ezért van az, hogy egyes foglalkozások regisztrációhoz kötöttek. Egy tevékenység 1 órát tart. A kincskeresésen például 4 család vehet részt egyszerre. Azért is nagyon fontos az előzetes helyfoglalás, mert nem lenne jó, ha valaki a helyszínre érkezve szembesül azzal, hogy nem vehet részt. A járványügyi szabályok határozzák meg a létszámot.

Meg tudjátok-e oldani egy ekkora helyen azt, hogy a kilátogatók szigorúan betartsák a járvány terjedése érdekében hozott szabályokat?

Igen. Több helyszínen lesznek a vásárosok. A gyerekfoglalkozásokon egy adott távolságra lesznek egymástól az asztalok. Minden helyszínen lesznek fertőtlenítőpontok. Azzal is számolni kell, hogy a járvány alakulása függvényében változhat a program vagy annak összetétele. A szervezés szorosan összefügg a hatóságok döntésével.

Korosztályokra bontottátok le például a gyerekfoglalkozásokat?

Nem föltétlenül. A cél az volt, hogy mindenki találjon számára érdekes programot. A kézművesfoglalkozásokon a kicsik is el tudnak matatni. A tizenévesek pedig képeslapokat vagy más kézimunkákat készíthetnek. Koncertek is lesznek. Két előadással is jelentkezik az Ariel Bábszínház. A Várba megy a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Tavaszi csodaházikó című előadása. Több korosztály számára érdekes koncertek és előadások. Persze itt is a megszokottól eltérő módon kerülnek közönség elé. Szabadtéri előadóterek lesznek.

Kik csatlakoztak hozzátok?

Nagy örömünkre, sokan. Partnereink: a 30-as Gróf Teleki Sámuel cserkész csapat, a Yuppi, az RMGE, a Női Akadémia, Divers Egyesület, a Maros Művészegyüttes, a Tompa Miklós Társulat, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Sapienta EMTE. Tevékenységet szervez a Hegyimentőszolgálat, a Teleki Téka, és mások.

Toboroztatok önkénteseket is, mi az ő feladatuk?

Apró kis rendezvény, és természetesen a segítség is kell, de ami még fontosabb, az utánpótlás. Legyen aki a jövőben is szervezzen eseményeket. Szükség van ezekre a rendezvényekre.

Pozitívumként tekintjük, hogy annak ellenére, hogy nagyon sok céget megviselt a járvány, sok támogató a szervezők mellé áll. Nagyon sok partnerünk van. Teszik ezt olyan körülmények között, hogy nem tudunk garanciát vállalni. Úgy kötöttünk szerződéseket, hogy bármi megtörténhet. Nem tőlünk függ a helyzet alakulása.

Az I. Húsvéti vásár “belakja” a várat. A kupoláig lesznek helyszínek. A foglalkozásokra a rendezvény honlapján lehet jelentkezni. Nem minden programra kell regisztrálni.

A főszervező hangsúlyozta, az általános járványügyi szabályok betartása itt is fontos. Kötelező a védőmaszk viselése, a gyakori kézfertőtlenítés és a tömegek elkerülése. Nagyon fontos a biztonság! – mondta Szente Katalin főszervező. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Továbbra is Nagy Zsigmond Maros megye alprefektusa

krakoczi

Holnaptól visszatér az iskolába a diákok egy része. (frissítve)

zkadar

Kolozsvárral akar bajnok lenni Sánta Szabi!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben