fbpx
Közigazgatás Megye Szociális

Próbanépszámlálást tartanak Maros megyében is

Az Országos Statisztikai Hivatal márciusban megkezdi a jövő évi népszámlálás előkészületeit.

ötvenezer lakos bevonásával tartanak próbanépszámlálást

A Statisztikai Hivatal által kiválasztott háztartások lakóinak – függetlenül attól, hogy román állampolgárok-e, vagy sem – március 10–16. között lesz lehetőségük arra, hogy adataikat önállóan töltsék ki egy internetes kérdőíven.

Maros megye két települése vesz részt a mérésben

A hatóság tájékoztatása szerint Marosvásárhely 654 és Marosszentkirály 638 háztartása szerepel a próbanépszámlására vonatkozó jegyzéken.

A hazai népszámlálások történetében első alkalommal alkalmazzák az önkitöltés módszerét. A statisztikai intézet szerint a – számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is használható – módszer előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a fertőzésveszélyt a koronavírus-járvány közepette, mindenki maga gondoskodhat az összeírt adatok hitelességéről, az adatrögzítésre pedig mindenki a számára alkalmas időpontban szakíthat időt. Azokat, akik az önkitöltést nem tudják elvégezni, március 22–31. között személyesen is felkeresik a számlálóbiztosok. A próbanépszámlálással az adatok begyűjtését, tárolását és feldolgozását tesztelik.

az adatszolgáltatás megtagadása kihágásnak minősül

Az Országos Statisztikai Intézet közleménye leszögezi, hogy a népszámlálási műveletek során betartják az adatvédelemre vonatkozó törvényes előírásokat és uniós irányelveket. Azt ígérik, hogy a statisztikai célból begyűjtött, a feldolgozás során névtelenné tett személyes adatok nem fognak kiszivárogni vagy nyilvánosságra kerülni.

A statisztikai hivatal ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás megtagadása 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal sújtható.

Ajánlott bejegyzések

Ki nyerheti a helyhatósági választásokat Marosvásárhelyen?

Noémi

Kritikán aluli vasútállomások – Maros megyében is…

zkadar

Parlamenti összegzést tartott a két Maros megyei szenátor

Karessz
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben