fbpx
Közélet Megye

Hatékonyabb lehet a megyei közszállítás

Egyelőre a Marosvásárhely Metropoliszövezet Egyesület települései között valósulhat ez meg.

Legalábbis erről is egyeztettek az Egyesület tagjai mai ülésükön.

A találkozón a Metropolisz övezet teljes jogú tagjává fogadták  Marosszentanna községet is és elfogadták az alapszabályzatban, illetve a statútumban végrehajtott módosításokat.

A Metropoliszövezet Egyesület egyik célkitűzéseként fogalmazta meg már létrehozásakor a települések közti tömegközlekedés hatékonyabbá tételét, most ennek megvalósítására tettek egy újabb lépést. A módosítások értelmében, a bírósági bejegyzést, valamint az ezzel foglalkozó szakapparátus létrehozását követően, a 15 közigazgatási egységet és Maros Megye Tanácsát magába foglaló Metropoliszövezet Egyesület fogja ezt a tevékenységet teljes egészében ellátni és működtetni.

Első lépésként a feladatfüzet összeállítása következik, majd a versenytárgyalás kiírása, lebonyolítása. Ezt követően a nyertes vállalkozóval kell tárgyalni és egyeztetni az útvonalak kialakításáról stb.

Ennek érdekében a megyei tanács egy olyan szakember szolgálatait fogja igénybe venni, aki összeállítja, előkészíti a szükséges dokumentációt – mondta az ülés után a megyei önkormányzat elnöke.  Péter Ferenc megjegyezte, hogy ha lehetőség lesz európai uniós vagy kormánypénzek lehívására, akkor ezt a lehetőséget is ki fogják használni.

Marosvásárhely peremterületein óriási szükség van erre, látjuk milyen nehézségekkel küszködnek a szomszédos települések, nagyon sok gyerek ingázik Marosvásárhelyre iskolába, rengetegen járnak be a városba dolgozni, és egyre többen ingáznak a városból a szomszédos településeken működő cégekhez dolgozni. Célunk a megyei infrastruktúra fejlesztése, amely megkönnyítené nem csak a város, hanem a települések közötti forgalmat is ”– mondta Péter Ferenc, aki egyben a metropoliszövezet elnöke is.

Marosvásárhely polgármestere szerint a metropolisz társulás már a 2021–2027-es uniós pályázati ciklusban olyan forrásokat képes megszerezni, amelyeknek köszönhetően a városban és térségében jelentős infrastruktúra-fejlesztés veheti kezdetét. Soós Zoltán ismét megerősítette, hogy bár az elmúlt években a megye és a város között nagy volt a széthúzás, most már van politikai akarat és szándéki is arra, hogy összekössék a peremtelepülések tömegközlekedését a megyeközponttal, amelyet az úgynevezett metropolisz-buszbérlet tesz majd lehetővé. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Megújul a tömegközlekedés (képgaléria)

Rákóczi Kinga

Szemétszállítás nélkül marad Marosvásárhely?

Rákóczi Kinga

Eső, hideg, havazás

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben