fbpx
Közélet Sport

Már idén kész lehet a fociakadémia bázisa

Elkészült a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia marosvásárhelyi központjának első két műfüves pályája.

A Marosvásárhely közvetlen szomszédságában, Marosszentgyörgyön létrejött bázison ma bejelentették, hogy biztosított az anyagi háttér a teljes sportlétesítmény befejezéséhez.

A sportbázis a meglévő két műfüves pálya mellett még egy természetes füves edzőpályát, illetve egy lelátókkal rendelkező központi, úgynevezett centerpályát is tartalmazni fog. Ez utóbbin akár harmadosztályú mérkőzéseket is lehet majd játszani – ismertette az elképzeléseket Szondy Zoltán a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia (SZLA) csíkszeredai elnöke.

Ez nem avatóünnepség, hanem csak egy tájékoztató, hogy milyen fázisban állunk a munkálatokkal. Ugyanakkor ünnepélyesen be tudjuk jelenteni, hogy a hátralévő befektetésekre megkaptuk azokat a pénzösszegeket, amelyek szükségesek a sportlétesítmény befejezéséhez – tette hozzá Szondy Zoltán.

A munkálatokat az év végéig szeretnék befejezni, hogy azon több száz fiatal labdarúgó képzését lehessen folytatni, elindítani.

A Marosszéki Sportegyesület jelenleg mintegy 360 gyereket foglalkoztat – mondta Csibi Attila Zoltán az alközpont vezetője. Ezt a számot szeretnék még fennebb tornászni a sportlétesítmény teljes kihasználásával. A pályák nem csak a marosvásárhelyi vagy marosszentgyörgyi fiatalokat szolgálják majd, hanem teljes Maros megyét. A SZLA megfelelő anyagi és szakmai támogatásával komoly utánpótlásképző központ alakul ki.

Magyarország 2020-ban is éreztette, hogy mi erdélyi, székelyföldi magyarok nem vagyunk magunkra hagyatva – fogalmazott Péter Ferenc.

A Maros Megyei Tanács elnöke szerint a magyar kormány ifjúsági és sportpolitikája lehetőséget biztosít nagyon sok erdélyi fiatalnak, hogy létként éljék meg a testmozgást, a sportolási lehetőséget.

Még a havazás beállta előtt készen állt a két műfüves pálya

Jelenleg, az egykoron Bölöni László nevével fémjelzett marosvásárhelyi labdarúgás mély válságban van, csak a megyei bajnokságban van csapata a városnak. Ezen változtathat a jövőben a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia marosvásárhelyi alközpontja. És ehhez járulhat hozzá Marosvásárhely új sportstratégiája – tette hozzá Soós Zoltán polgármester. Az előljáró szerint ez az akadémia lehet az az ernyőszervezet, amely maga alá vonhatja a többi kis klub labdarúgóit.

Ez egy nagyon jó edző- és utánpótlásbázisa lehet annak a felnőtt csapatnak, amely majdan a Bölöni László stadionban játszhatná a hazai mérkőzéseit – mondta Soós Zoltán, aki ismertette Marosvásárhely sporttal kapcsolatos elképzeléseinek egy részét is.

A magyar kormány részéről Zsigmond Barna Pál parlamenti képviselő, miniszteri biztos vett részt a találkozón. Marosvásárhelyi születésűként még emlékszik a több ezer néző előtti nagy rangadókra.

Soós Zoltán személyében olyan sportszerető polgármestere van Marosvásárhelynek, akinek a támogatásával visszakerülhet a város sportja és ennek keretében a labdarúgása is a méltó helyére – mondta a képviselő. A magyar állam ehhez annyit tud hozzátenni, hogy a SZLA-n keresztül egy ilyen sportbázis felépítését tudja biztosítani.

Egyébként a létesítményt Marosvásárhelyre képzelték el, viszont a város korábbi vezetőségével nem tudtak együttműködni, ezért a város határában, Marosszentgyörgyön találtak megértő befogadásra.

Nagyon fontos, hogy a magyar gyerekek magyar nyelven kapjanak szakképzést. De fontos, hogy a román gyerekek számára is nyitva áll a kapu, a kétnyelvű képzés hozzájárul egymás jobb megismeréséhez – tette hozzá Zsigmond Barna Pál.

A képviselő szerint az is nagyon fontos, hogy a román közvélemény is pozitívan ítéli meg a kezdeményezést, ez pedig nagyon jó kapocs lehet a két nemzet között.

A jövőben elengedhetetlen, hogy helyi vagy országos, esetleg európai uniós forrásokkal is hozzájáruljunk a sportbázisok fenntartásához, fejlesztéséhez, és ennek elengedhetetlen feltétele az olyan sportszerető emberek megtalálása, akik a kezdeményezés élére állnak. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Közösségként „megszelídíteni” a forgalmat!

zkadar

Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza Magyarországra azok, akik hazajönnek szavazni

krakoczi

Az igazi nyár még legalább két hetet várat magára…

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben