fbpx
Közélet

Illegálisan épültek a játszóterek a választások előtt?!

A régi városvezetés fedezet nélkül vállalt több évre anyagi kötelezettséget, építkezési engedélyek nélkül szerelték fel a játszótereket!

Marosvásárhely közigazgatási-területi egységének tulajdonjoga alapján megkezdték az alábbi elvek betartásának ellenőrzését:

  • a) a közérdek elsőbbségének elve;
  • b) a védelem és a megőrzés elve;
  • c) a hatékony irányítás elve;
  • d) az átláthatóság és a nyilvánosság elve.

A vizsgált szerződések a játszóterek átalakítását célzó beruházási projektekre vonatkoznak.

Az ellenőrzések során egy sor szabálytalanságra, törvénytelenségre derült fény. A játékeszközök felszerelésekor (legtöbbjüket a választási kampány során helyezték ki) egyetlen játszótér sem rendelkezett építkezési engedéllyel. Nem szerezték be sem a szükséges jóváhagyásokat, sem a műszaki projekteket, sem pedig az építési engedélyt.

Az urbanisztikai tanúsítvány, amellyel rendelkeztek, nem helyettesíti az építési engedélyt, és nem jogosít fel az építési munkák elvégzésére.

Közigazgatási rendelkezés nélkül szereltek fel és fizettek ki berendezéseket, bár ezt az építmények engedélyezésére és minőségére vonatkozó 50/1991.-es és 10/1995.-es törvény előírja.

Az önkormányzattól érkezett közleményben példaként bemutattak egy olyan szerződést, amely adósságba sodorta a várost.

A 31-es számú, idén május 31-én kelt szerződés összértéke 3.095.511 lej, és a 2020-2022-es időszakot fedi le. 2020-ban kiállították az első, az említett szerződéshez kapcsolódó számlát, amelynek értéke 109.158 lej volt. A fennmaradó 2.986.353 lej törlesztését a 2021-es évre hagyták. A következő évek költségvetési tételeinek nagy részét előre kézbesítették, és már fel is szerelték, noha eredetileg 2021-re tervezték a szállításukat, és 2020-ra nem volt erre költségvetési fedezet.

Egy másik szerződés is hasonlóra derített fényt:

Szintén ebben az esztendőben, június 4-én írták meg a 41-es számú szerződést a – Korondi Árcsóval, 2.867.900 lej értékben.

A szabadidős tevékenységek céljával létesített terek – ilyenek a játszóterek is – a 2010. április 28-án kelt 435-ös számú határozat szabályozza.

A játszóterek biztonságos üzemeltetésének feltételei közé tartoznak a biztonsági követelmények, a felszereléssel kapcsolatos információk feltüntetése és az eszközök használati kockázatának elemzése.

Marosvásárhely önkormányzata olyan ritka helyzetben van, hogy gyakorlatilag egyetlen, az önkormányzat által 2020-ban felszerelt játszótér sem rendelkezik a törvény által előírt építkezési engedéllyel.

Soós Zoltán polgármester ma elrendelte valamennyi közterület leltárát annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a munkálatokat építési engedéllyel vagy e nélkül végezték. Az elöljáró elrendelte ugyanakkor a beruházási munkák jóváhagyását szolgáló dokumentumok azonnali elkészítését annak érdekében, hogy az üzemeltetés során tiszteletben tartsák a lakók biztonságát, és hogy felelősségre vonhassák az illetékeseket. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Magas a zajszennyezés az autók városában

krakoczi

Vincze: emberáldozattal jár a medveállomány túlszaporulása

Noémi

Megbukott az Orban – kormány

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben