fbpx
Közélet Kultúra Megye Választás 2020

Kihirdette az államelnök a Trianon-törvényt

Klaus Iohannis államfő tegnap hirdette ki az úgynevezett Trianon-törvényt, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét.

A jogszabály szerint ezen a napon a köztereken kitűzik Románia nemzeti lobogóját, és a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, amelyhez az állami és helyi hatóságok költségvetési támogatást nyújthatnak.

Novák Csaba Zoltán történész, RMDSZ szenátor szerint a Trianon-törvény kihirdetése egy kimondottan politikai kezdeményezés. Hozzátette, a hivatalos ünnepnapról való döntésnek nincs semmilyen szakmai, érzelmi háttere, hiszen a román köztudatban Nagy-Románia létrejötte december elsejéhez köthető.

“amikor magyar ügyről van szó, van széleskörű román összefogás a parlamentben”

Az RMDSZ Maros megyei szenátora úgy véli, a Trianon-törvény kihirdetése és megszületése azt jelzi, hogy amikor magyar ügyről van szó, akkor igenis van széleskörű román összefogás a parlamentben. Akkor az egymástól távol álló politikai nézeteket valló pártok is összefognak, vagy a legjobb esetben semlegesek maradnak, és megszavazzák az ehhez hasonló törvényeket. 

Novák Csaba Zoltán szenátor szerint ez a törvény azt is mutatja, hogy a román parlamentben a magyarok csak magukra számíthatnak. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Nőtt a munkanélküliség a megyében

krakoczi

Egy millió fertőzött, 50 ezer halott, 115 Romániában. (április 2. éjfél)

zkadar

I. KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYAR VÁLLALKOZÓI KONFERENCIA

Karessz
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben