fbpx
Életmód Közélet

Huszadszor is Gurult a rádió

Négy keréken túl sablonos volna, így két keréken Gurult immár 20. alkalommal a rádió. A Marosvásárhelyi Rádió projektjének ötletgazdája és szervezője, Kádár Zoltán szerint ki kellett lépni a négy fal közül és szemébe nézni azoknak, akiknek rádióznak.

A kezdetekről szólva Zoli elmesélte, hogy a túra ötlete akkor jött, amikor Nemes Attilával (szerk.megj. a Marosvásárhelyi Rádió technikusa) pontosan húsz évvel ezelőtt éppen egy turisztikai kiállításról utaztak hazafelé. Akkor merült fel először, hogy a rádió nevében indulnának útnak legközelebb, hiszen turizmus – kerékpáros utazás – rádió – ezt a három szempontot össze lehet kötni. A rádió akkori vezetősége jónak találta az ötletet és támogatta azt. Igaz, akkor mindannyian azt gondolták, hogy egyszeri alkalomról van szó. Azóta 20 alkalommal is Gurult a rádió.

Mikor leülök a mikrofon elé, látom az arcokat, és tudom, hogy ha bakizom egyet, melyik hallgató vonja össze a szemöldökét és melyik nevet rajta.

Egy korábbi interjúban Zoli így idézte vissza az első túrához kapcsolódó élményeit: Volt egy bácsi, aki Csíkszentkirályon, széttárt kezekkel és lábakkal elállta az utunkat és behívott magához, megkínált kürtőskaláccsal és ásványvízzel, majd minden évben megismételte ezt, sőt, olyan is volt, hogy az út mentén terített asztalt a bringás rádiósoknak. Néhány év múlva már sajnos csak a síremlékét tudták meglátogatni, de ezt tisztelettel évente meg is teszik. „Ő akkor úgy érezte, hogy számára annyira fontos a Marosvásárhelyi Rádió, hogy ennyivel tartozik neki.” – mondja a rádió munkatársa.

Azóta sok hallgatóval találkoztak. Olyannal is aki dicsérte, és olyannal is aki elmarasztalta a műsorokat, de a véleménykülönbözőségektől eltekintve minden esetben jó hangulatú találkozók maradtak. A technika adta lehetőségeknek köszönhetően az elmúlt években már telefonon is el lehetett érni őket és vendégül-látni vagy csak egyszerűen találkozni velük.

A projekt népszerűségét jelzi az is, hogy nagyon sok szállásadó támogatóvá is vált, és fogadta, ellátta a kisebb nagyobb csoportokat. Ugyan rádiós rendezvény, de már nagyon korán társultak az intézményhez közelálló személyek, akik tudatában voltak annak, hogy mit is képviselnek. A Marosvásárhelyi Rádió munkatársain kívül megfordult a csapatban hegyimentő, mentőszolgálati asszisztens, tornatanár, fogorvos és fogtechnikus, de egy-egy évben velük tekert színész, szakács, kovács és tévés kollega is.

Kádár Zoltán szerint az idei kiadással ő, ahogy mondja, “leteszi a lantot” és a “csúcson hagyja abba”. Mint mondta, ha mások átveszik a szervezést, még az is megtörténhet, hogy részt vesz a következő túrán is. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Hétvégén nyit a Medve-tó!

zkadar

Vasárnaptól téli időszámítás lépett érvénybe

Noémi

Megbukott az Orban – kormány

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben