fbpx
Közélet Kultúra Választás 2020

Legyen élet Marosvásárhelyen – interjú Portik Vilmos városi tanácsosjelölttel

38 éves, római katolikus, házas, 2 gyerek édesapja

Mi a szakterülete?

Középiskola után előbb idegenvezetői képzést folytattam, utána pedig a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán végeztem Kommunikáció és Közkapcsolatok szakot. Még a Hallgatói Önkormányzattal létrehoztuk egy vállalkozást, azzal a céllal, hogy az egyetemi büfét a diákszervezet működtethesse. Ennek ügyvezetője voltam, aztán Közkapcsolatok szakemberként helyezkedtem el a marosvásárhelyi karon. Dolgoztam azóta utaskísérőként, idegenvezetőként, rendezvényszervezőként is. 2014-ben társakkal együtt saját vállalkozást alapítottam, ami kifejezetten marosvásárhelyi vállalatoknak nyújtunk kommunikációs és marketing szolgáltatásokat. Bő két évvel ezelőtt egy utazási irodának a vezetésében is szerepet vállaltam, a felfuttatásának azonban a koronavírus-járvány sajnos gátat szabott. 2018 novembere óta a Maros Megyei Tanács elnöke mellett kabinetvezetőként dolgozom és edződöm a hazai közigazgatás szövevényes útvesztőiben. 8 éve vagyok a Vásárhelyi Forgatag főszervezője.

A szónak ereje van, ha azt a megfelelő ember, a megfelelő helyen és pillanatban, no meg a megfelelő hangon mondja.


Miért választotta ezt a szakmát?

Talán azzal magyarázható, hogy még óvodás koromban kiderült, hogy „humán beállítottságú” személy vagyok, ha létezik ilyen kategória egyáltalán. Családom úgy emlékszik, hogy iskolába már olvasni valamelyest tudogató gyerekként mentem. Aztán mondhatni, ami könyv elém került, azt kiolvastam. Gyakorló katolikus családban nőttem fel, kisgyermek koromtól kezdődően mondhatni középiskolás koromig ministráltam. Hol a nagyszüleimnél falun, hol itt a városban. Szóval meglehetősen közelről láttam, hogy a szónak milyen ereje van, ha azt a megfelelő ember, a megfelelő helyen és pillanatban, no meg a megfelelő hangon mondja. Tizenegy-tizenkettedikes koromban azt mérlegeltem, hogy teológiára Gyulafehérvárra, vagy Budapestre Kommunikáció szakra menjek. Előbbiről hagytam magam lebeszélni, utóbbit részben a költségesség miatt nem vállaltam. Ekkor kezdtem el a turizmussal foglalkozni. Aztán néhány év múlva az első Orbán kormány döntése mentén létrejött Vásárhelyen is a Sapientia egyetem, az pedig amikor elindította a kommunikációs szakot, valóságosan úgy éltem meg, mintha nekem indították volna. Azóta is hálás vagyok a gondviselésnek, hogy ezeket a döntéseket hoztam, mert az a bizonyos négy év az egyetemen meghatározta az életpályámat. Nem csak a szakmát adta, hanem a közösségi ügyek iránti végsőkig való elköteleződést is az erősítette meg bennem.

Portik Vilmos/ tanácsosjelölt

❗️Akkor tudjuk sikerre vinni terveinket, ha erős képviseletünk van a városi tanácsban!Portik Vilmos: Tanácsosként elsősorban azzal szeretnék foglalkozni, hogy #Marosvásárhely kulturális élete megpezsdüljön. Mindenki kapjon lehetőséget arra, hogy kreatív energiáival, művészként az alkotásaival, intézményként a tevékenységével tudja a várost sokkal inkább szerethetővé, élhetőbbé tenni, mint amilyennek most ismerjük.

Publicată de RMDSZ, Marosvásárhely pe Miercuri, 19 august 2020


Miben hisz?

Abban, hogy a hétköznapok minden igazságtalansága, akadályai és sok esetben tudatos botlasztás ellenére mindannyian tudunk sikereket elérni. Ha egy fiaskó után fel tudunk állni, képesek vagyunk elölről kezdeni és dolgozni, akkor annak mindig, kivétel nélkül mindig meglesz az eredménye. Eddigi életem egyik legnagyobb tanulsága. Kamaszként, de még huszonéves fiatalként is üres lózungnak, patetikus és semmitmondó gondolatnak tartottam az ehhez hasonló közhelyeket, de most már tudom, hogy nagy igazságtartalom van mögötte.

Ha egy fiaskó után fel tudunk állni, képesek vagyunk elölről kezdeni és dolgozni, akkor annak mindig, kivétel nélkül mindig meglesz az eredménye.

Van-e bakancslistája? Mi van az első helyen?

Különösebben nincs. Persze én is szeretnék eljutni a világ egyik-másik szegletébe, tehát ha kifejezetten az utazással kapcsoljuk össze a bakancslistát, akkor szeretném látni az Egyesült Államokat, amit eddig csak filmekből ismerek. Életem első regénye, amit olvastam az a Winnetou volt. Úgyhogy azóta kíváncsi vagyok, hogy hol éltek az apacsok (Nevet).

Megnéznék egy ír kocsmai mulatságot. Nem a turistáknak szervezettet, hanem ahova valóban írek járnak.

Megtanítani a lányaimat autót vezetni, hogy pipálják le ezen a téren (is) a leendő vőimet.

Mi az az egy dolog, amit mindenképp meg szeretne valósítani/változtatni tanácsosként?

A Vásárhelyi Forgatag szervezőjeként 8 éve azt hallom, hogy sem a főtéren, sem a várban, sőt a Ligeten kívül sehol nem lehet rendezvényeket szervezni Marosvásárhelyen. Valódi érvet azóta sem hallottunk. Azt akarom elérni, hogy a belvárosunk teljen meg élettel. A kultúra költözzön le a falak közül az utcára, a városban értéket teremteni tudó és akarok egyesületek, művészek, kultúraszervezők kapjanak lehetőséget arra, hogy a köztereinket megtöltsék értékekkel, tartalommal és ami a legfontosabb, ezekre kíváncsi marosvásárhelyiekkel. Úgyhogy ha egy mondatban kell megfogalmazni, akkor azt szeretném elérni, hogy minden olyan szabályozást megszüntessünk vagy legalább fellazítsunk, ami most gátolja a marosvásárhelyieket abban, hogy a saját tereiket birtokba vehessék.

Sorozatunkban azokat a marosvásárhelyieket mutatjuk be, akik úgy döntöttek, hogy aktív részesei lesznek a város fejlesztésének. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Ablakban gyertyákkal, az udvaron máglyával – Autónomia nap a járvány idején

zkadar

Szeptember 27-én lesznek a helyhatósági választások!

zkadar

Négyezernél több fertőzött – Maros megyében csökkent a szám

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben