fbpx
Közélet Megye Választás 2020

Erdélyi Tudásközpont Maros megyében!?

A hiánypótló létesítmény Erdély legnagyobb rendezvényközpontja lenne.

A Maros Megyei Tanács egy több ezer fős események befogadására alkalmas multifunkcionális és innovatív központ építését tervezi. A helyszín Marosvásárhely közelében, a repülőtér és az autópálya nyomvonalának találkozásánál létesülne.

Az Erdélyi Tudásközpont mai bemutatóján elhangzott, hogy a létesítményt a marosvásárhelyi egyetemek és vállalkozók bevonásával szeretné megvalósítani a megyei tanács.

A rendezvényközpont és a hozzá kapcsolódó kutatóközpont látványterveit ma sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szerint Maros megyének olyan földrajzi és infrastrukturális adottságai vannak, amelyek a térség vezető megyéjévé tudják tenni.

„Az ország központi részén helyezkedik el, van egy nemzetközi repülőtere, és a közeljövőben nem csak egy, hanem két autópálya halad majd át a megyén. Az ebből adódó lehetőségeket elemezve született meg annak a projektnek az ötlete, amely a megye következő tíz évének legfontosabb innovációs beruházása lesz” – hangsúlyozta Péter Ferenc, aki az RMDSZ színeiben újabb mandátumra pályázik a szeptemberi helyhatósági választáson.

Péter Ferenc – elnök, Maros Megyei Tanács

Olyan rendezvényközpontot szeretnének kialakítani, ahol nagyobb eseménynek is helyet lehet találni, ahol hazai és nemzetközi szakmai konferenciákat, valamint beltéri és szabadtéri kiállításokat, vásárokat, de akár kulturális rendezvényeket – például koncerteket – is lehet majd szervezni. Ezt az űrt töltheti be az Erdélyi Tudásközpont.

A létesítményhez kapcsolódik majd egy nagyméretű, Erdélyben egyedülálló adatközpont és egy kutatóközpont is, ahol IT szakemberek és egyetemisták kapnak majd lehetőséget arra, hogy IT fejlesztéseken dolgozzanak.

Többek között azt a célt fogalmazták meg, hogy versenybe szálljon Marosvásárhely, Maros megye azzal a Kolozsvárral, amely jelenleg uralja az erdélyi IT-szektort.

„Az a célunk, hogy a hazai jó szakembereket itthon tartsuk, és arra ösztönözzük őket, hogy itthon alapítsanak vállalkozásokat. Hiszek abban, hogy úgy az orvostudomány, mint az információs technológia területén teret és jó körülményeket tudunk majd biztosítani a hazai tudósoknak, ugyanakkor ide tudunk vonzani külföldi kutatókat is. Mi azt akarjuk, hogy legyen Maros megyének vezető szerepe a digitalizáció és az innováció területén is!”” – fogalmazott Péter Ferenc.

Az Erdélyi Tudásközpont tervének ismertetésén részt vett Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármester-jelöltje is, aki szerint a cél közös és világos:

„Egyrészt Marosvásárhelyt Erdély vásárközpontjává fejleszteni, másrészt elősegíteni, hogy a hazai tudás ne menjen el, és a külföldi tudás idejöjjön. A kutatóközpont és az adatközpont sok befektetőt fog vonzani Maros megyébe.”

Soós Zoltán független polgármesterjelölt

Marosvásárhely, Maros megye jövője szorosan összefügg azzal, hogy sikerül-e IT szakembereket bevonzani ide, mondta a mai bemutatón W.Szabó Péter, mesterséges intelligencia kutató, helyi tanácsosjelölt.

„Marosvásárhelyen két egyetemen több mint 400 informatikust képeznek minden évben, és ezt valahogy Maros megye előnyére kellene fordítani. Az Erdélyi Tudásközpont megépítésével Maros megye digitális jövőjének magjait vetjük el, hiszen az adatközpont és kutatóintézet IT multikat vonz és lehetőségeket teremt a helyi cégek számára” – hangsúlyozta az IT szakember.

W.Szabó Péter – IT szakember, tanácsosjelölt

A beruházást uniós alapokból valósítanák meg. Ehhez a 2021-2027 közötti időszak innovációs célra elkülönített forrásaira nyújtana be pályázatot a megyei tanács.(marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Mikor nem kötelező a maszk?

zkadar

A megyei kórházat és a repülőteret érintő beruházásokról döntött a Maros Megyei Tanács

Noémi

MCC Transylvania Lectures: valóban megbukott a liberalizmus?

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben