fbpx
Közélet Választás 2020

Együttműködési Charta Marosvásárhelyi Metropolisz Övezetéért

Marosvásárhelyt és a környező településeket érintő fejlesztések érdekében fogtak össze a metropolisz övezet önkormányzatai.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje, valamint a metropolisz övezet 11 polgármestere és alpolgármestere írta alá azt az Együttműködési Chartát, amelyben a térség fejlesztését célzó tervek közös megvalósítását vállalták fel az önkormányzatok vezetői.

A 11 jelenlévő önkormányzati vezető: Ákosfalva, Nyárádkarácsony, Jedd, Koronka, Kerelőszentpál, Maroskeresztúr, Marosszentkirály, Marosszentgyörgy, Mezőpanit, Mezőcsávás és Nagyernye képviseletében látta el kézjegyével a dokumentumot.

Az Együttműködési Charta aláírását Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke kezdeményezte, aki szerint a térség sokat veszített azzal, hogy az elmúlt időszakban nem volt egy valós együttműködés Marosvásárhely és a metropolisz övezet többi települése között.

Bár 15 éve létezik a Marosvásárhelyi Metropolisz Övezet Egyesület, ez idő alatt egyetlen fontos beruházást sem sikerült megvalósítania. Ennek legfőbb oka Marosvásárhely leköszönő polgármestere, Dorin Florea volt, aki minden kezdeményezést szabotált. Ugyanakkor új, megvalósítható ötletekkel sem állt elő – fogalmazott Péter Ferenc.

A Maros Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, „Maros megyének megvan a földrajzi adottsága ahhoz, hogy Erdélyben meghatározó és megkerülhetetlen gazdasági szerepet töltsön be, Marosvásárhely pedig szinte megkerülhetetlen, hiszen az egyetlen város Erdélyben, ahol két autópálya kereszteződik, nemzetközi reptérrel és a vasúttal rendelkezik. Ez pedig egy olyan lehetőség, amit nagyon nagy hiba lenne nem kihasználni”.

Péter Ferenc elnök, Maros megyei Tanács

Péter Ferenc kiemelte, tanácselnökként a következő években az önkormányzati vezetőkkel közösen azon fog dolgozni, hogy Marosvásárhely újra a régió közlekedési és kereskedelmi központja legyen.

„A mai napon arra vállalkozunk, hogy közös erővel megépítjük Marosvásárhely Mezőség felőli terelőútját, a repülőtér és az autópálya találkozásánál kialakítunk egy gazdasági csomópontot, javítjuk a közszállítást és kerékpárút-hálózatot építünk ki a metropolisz övezeten belül” – tette hozzá.

A következő években Marosvásárhely már nem gátolni fogja a térség fejlődését, hanem a fejlesztések egyik kezdeményezője lesz, jelentette ki a Charta aláírása előtt Soós Zoltán független polgármesterjelölt.

„Működtetni fogjuk a Marosvásárhelyi Metropolisz Övezetet! Ebben állapodtunk meg a mai napon. Nem csak a polgármester névtábláját fogjuk lecserélni, hanem azt a szemléletet is, ami az elmúlt húsz évben uralkodott” – hangsúlyozta Soós Zoltán.

Soós Zoltán független polgármesterjelölt, Marosvásárhely

A független polgármesterjelölt kiemelte, hogy a 14 települést magába foglaló metropolisz társulás már a 2021-2027-es pályázati ciklusban olyan forrásokat képes megszerezni, amelyeknek köszönhetően a városban és térségében jelentős infrastruktúra-fejlesztés veheti kezdetét.

„A választások után azonnal elkezdjük a saját városi körgyűrű megépítését. Nem várunk tovább a kormány által a Maros déli oldalára tervezett terelőút elkészítésére. Ezért a Maros északi oldalán, Nyárádtő-Marosszentkirály-Marosszentanna-Nagyernye települések térségben elkezdjük a saját, kb. 25 km hosszú városi körgyűrű megépítését, ami Nagyernyében csatlakozhat a kormány által épített Dél-Keleti terelőúthoz. A Maros Megyei Tanáccsal, valamint a Metropolisz Övezettel még októberben elindítjuk az ehhez szükséges procedúrát” – mondta Soós Zoltán.

Ajánlott bejegyzések

Uniós pénzből lesz sétálóutca és buszsáv Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga

Normalitás: 24 óra alatt kell betömni a kimart lyukat

zkadar

Csökkenőben a járvány terjedési sebessége, még mindig sok az elhunyt

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben