fbpx
Közélet Tanügy Uncategorized

Csép: Lépjünk ki a szürkeségből

Marosvásárhely nem családbarát város, az önkormányzatnak komoly mulasztásai vannak ezen a téren is. Csép Éva-Andrea parlamenti képviselőt kérdeztük a jelenlegi helyzetről és a jövőbeni teendőkről a Soós Zoltánnal tartott közös sajtótájékoztató után.

Hogyan lehet egy önkormányzat családbarát?

Egy világos és tiszta képre van szükség arról, hogy hogyan is állunk Marosvásárhelyen, ami a családok támogatását illeti. Első példaként vegyük a bölcsődék és bölcsődei helyek biztosítását, amikor családbarát önkormányzatról beszélünk akkor elengedhetetlen, hogy egy egyén életének minden fejlődési szakaszában szociális szolgáltatásokat, kedvezményeket és támogatást biztosítson a városvezetés. A csecsemőkortól kezdődően, egészen az időskorig.

Melyek azok a konkrét intézkedések, amelyek mentén élhetőbb lenne Marosvásárhely? Mit kell tennie a városvezetésnek, annak érdekében, hogy biztonságos és élhető legyen a város egy család számára?

Marosvásárhelyen prioritásként kell kezelni a bölcsődei helyek bővítését és finanszírozását. Emellett az önkormányzat feladata az is, hogy azokban a negyedekben, ahol sok kisgyerek születik a szülők biztonságban tudhassák gyerekeiket. Ahhoz, hogy ez a pillanat Marosvásárhelyen is elérkezzen sokat kell még fejlődnünk közlekedési infrastruktúra, közbiztonság és a játszóterek igényessége terén. A várost akadálymentesíteni kell. A főtéren sétálva rengeteg olyan kép villanhat meg előttünk, ahogy kismamák cipelik a babakocsit vagy éppen az úttestre kényszerülnek a járdán parkoló autók miatt. Egy modern, családbarát városban semmilyen körülmények között nem megengedhető, hogy bárkit veszélybe sodorjunk, főleg kismamákat és gyerekeket. A játszótereinket folyamatosan karban kell tartani, fokozottan oda kell figyelni a higiéniára és a biztonságra. A parkokban mindenképpen helyet kell biztosítani nyilvános mosdóknak, amiben pelenkázó asztal és szoptatóhelység is van. Természetesen ennek a karbantartása és tisztántartása is az önkormányzat feladata.

Említette, hogy az infrastruktúra és a közbiztonság fontos szerepet játszik egy család életében. Azonban, ha ezek hiányoznak akkor a városi szabadidős családi tevékenységek sem zajlanak biztonságban. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy élhetőbb legyen ilyen téren Marosvásárhely?

A rollerezés, biciklizés mind olyan családi szabadidős tevékenységek, amelyekre ma Vásárhelyen nincs infrastruktúra. Teret kell biztosítani a sportoló gyerekek, fiatalok számára. Örüljünk annak, hogy a szabadban vannak és nem a számítógép előtt ülnek, ezt támogatni kell.

A sajtótájékoztatón elhangzott a védőnői hálózat kiépítése. Ez mit jelent? Miben segítene a családoknak?

Marosvásárhelyen meg kell erősíteni a szociális hálót a családok támogatása érdekében. A védőnői hálózat tulajdonképpen egy kapocsként is szolgál a családok és az önkormányzat között, ahol azonosítják a szociálisan hátrányos helyzetben levő családokat, gondolok itt a szegénységre, a családon belüli erőszakra, csonkacsaládokra. Egy ilyen hálózat hozzájárul ahhoz, hogy a városvezetés hatékonyan és célzottan tudjon segíteni ott, ahol szükség van segítségre.  Továbbá Marosvásárhelyen a fogyatékkal élők helyzete sem rendezett. Az otthoni gondozás mellett rehabilitációra is szükségük van ezeknek a személyeknek. Az önkormányzatoknak törvény adta joga, hogy ezeket támogassa helyi költségvetésből is.

Soós Zoltán programjában nagy hangsúlyt fektet az Ön által említett intézkedések szükségességére. Rengeteg a tennivaló.  De honnan kell kezdeni az rendszer újjáépítését?

Soós Zoltán feladata, hogy átvilágítsa és átláthatóvá tegye a szociális rendszert. Meg kell néznünk kinek milyen munkaköri leírása van és hol szorul átszervezésre a meglévő struktúra. Itt egyértelműen terepre kell menni, nem elég íróasztalok mögött ülni és papírokat tologatni. Jelenleg ezeket a feladatokat most civilszervezetek látják el Marosvásárhelyen. Azt gondolom, hogy Soós Zoltán úgy a civileket, mind az önkormányzaton belül dolgozó szociális szolgálatókat kellőképpen és egyformán tudja támogatni, hiszen vannak olyan szolgáltatások, amelyeket képtelen az önkormányzat lefedni. Ellenben kiemelkedően felkészült civilszervezeteink vannak, akik rendkívüli szakértelemmel elvégzik ezt a munkát. Itt az együttműködés fontos.

Az idősgondozás kapcsán pedig elengedhetetlen, hogy olyan személyek végezzék, akik megfelelően képzettek, elhivatottak és kellően érzékenyek az idősek problémáira. Marosvásárhelyen nagyon sok olyan idős él, akik gyerekei már nem élnek a városban, sőt az országban sem. Ezek a családok is biztonságban akarják tudni az időseiket, itt is az önkormányzatnak kell felelősséget vállalnia.

Ajánlott bejegyzések

Zöld utat kapott a főtéri mélygarázs

Rákóczi Kinga

Egy maroknyi ember valóban meg tudja változtatni a „világot” – interjú Kelemen Atilla Márton városi tanácsosjelölttel

Rákóczi Kinga

400 millió választópolgár, 27 tagállam, 5 év

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben