fbpx
Közélet Tanügy

Elemekben hever a játszótér Marosvásárhely több óvodájában

Kilenc marosvásárhelyi óvoda mintegy 14 egysége kapott játszótér elemeket a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségtől a magyar állam támogatásával. A felállítása azonban még várat magára. Az ok ezúttal is prózai, hiányzik az építkezési engedély amit a helyi önkormányzat kellene kibocsásson.

A Magyar kormány óvodafejlesztési programja keretében, összesen több mint 90.000 eurót költöttek a játszóterek felszerelésére. A helyszínek felmérésére, tervezésre és az elemek beszerzésére. A játszótér-fejlesztési projekt eredetileg tartalmazta az elemek összeszerelését is. Ami újabb 70.000 eurós költséggel járt volna. A játszóterek felállítása azonban nem történt meg, mert a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal nem adta meg a játszótér felállításához szükséges építkezési engedélyt. Helyette, szerződésben vállalta azt, hogy összeszereli az elemeket és kialakítja, biztonságossá teszi a játszóhelyeket. A szerződés 2019 júniusában köttetett, de azóta sem történt előrelépés.

A Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Óvodafejlesztés beruházási programkoordinátora, Oláh Sándor, portálunknak elmondta, hogy az önkormányzat azzal indokolta az engedély megtagadását, hogy az intézményekben nem tisztázott a telekelés kérdése. Oláh Sándor úgy tudja, hogy egyes óvodákban közben megoldódott a telekelés, de azokban sem állították fel a játszótereket.

Az óvodák vezetői még az év elején, majd néhány héttel ezelőtt is beadvánnyal fordultak a Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben kérik a játszóterek felállítását. Az önkormányzat illetékes szakosztálya minden alkalommal közölte: dolgoznak az ügyön, amint idejük és a pénzük van rá, összeszerelik az elemeket. Oláh Sándor szerint, mivel az önkormányzat saját embereivel dolgoztatna, csupán az alapanyag költségét (beton, homok) kell fedeznie, ami becslések szerint 20-25 ezer euró.

Az ügyben megkerestük a Polgármesteri Hivatal Iskolákért felelős igazgatóságának osztályvezetőjét Darabont L. Tamást, aki elmondta, nincs pénz a játszóterek felállítására. A legutóbbi költségvetés-kiegészítéskor, 200.000 lejt kértek a megvalósításra.

A felelősséget tehát, sokadszorra a tanácsosokra hárítják. Már csak az nem világos, hogy miért kellett egy évet várni, hogy pénzt kérjenek arra, hogy a marosvásárhelyi ovisoknak korszerű játszótere legyen.

A marosvásárhelyi tanács RMDSZ frakcióvezetője, Csíki Zsolt portálunknak elmondta, kampányfogásnak szánta a polgármester a játszóterek felszerelését, így mivel látta, hogy valószínűleg májusban nem tartják meg a helyhatósági választásokat, ezt a tételt nem foglalta bele a város éves költségvetésébe. Ezért hozakodott elő csak most azzal, hogy a tanács szavazza meg a szükséges pénzösszeg kiutalását. Az időzítés és a cél is kézenfekvő, ha a tanács nem szavazza meg a kért összeget, akkor őket lehet szidni amiért ott állnak a játszótéri elemek, ha pedig megszavazza, Claudiu Maior kampányát finanszírozzák a város pénzéből. Csíki Zsolt szerint érdemes megvárni a helyhatósági választásokat, és amennyiben sikerült változást hozni, a pénz biztosan célba ér. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Ki nyerheti a helyhatósági választásokat Marosvásárhelyen?

Noémi

Kezdődik az elektronikai hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese

20 helyett 40 ágyon fogadhatják a súlyos eseteket

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben