fbpx
Közélet

Jövőre autópálya Kánaán, terelőút 2023-ra?

  Maros megyében három szakaszon, több, mint 30 km-en dolgoznak.

Akár jövő év végén járhatóvá válhat az A3-as autópálya teljes Marosvásárhely – Kolozsvár – Gyaluig tartó szakasza – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak Elekes Róbert a brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvívője.

Jól haladnak a munkálatok a Nyárádtő – Marosvásárhely új szakaszon, melyet alig egy hónapja kezdtek el. Jelenleg a Strabag cég az előkészítő munkálatoknál tart. A 4 és fél km-es autópályához egy 4,7 km-es bekötőút is tartozik.

Területrendezés a Nyárádtő – Marosvásárhely szakaszon. Fotó: Asociatia Pro Infrastructura

Hamarosan, legkésőbb őszre, elkészül végre a Radnót – Maroskece szakasz, ugyanis az építő Astaldi cég közel jár a 100%-hoz – mondta a szóvívő, aki fontosnak tartotta elmondani, hogy még a koronavírus-járvány és az eső sem zavarta meg őket a munkálatok ütemének betartásában. Remélhetőleg szeptember–októberre járhatóvá válik a szakasz, melynek elengedhetetlen feltétele a maroskecei letérő befejezése. Itt is gőzerővel dolgoznak – mondta Elekes Róbert.

Az Asociatia Pro Infrasturcura augusztus 5-i felvételei a Radnót – Maroskece szakaszról.

A Maroskece – Aranyosgyéres szakaszon a Straco anyagi gondjai miatt tavaly leállt a munkákkal, de idén tavasszal sikerült megoldást találni, beindult a munka, ha így folytatják, jövőre készen lesznek vele, így teljes hosszon el lehet majd jutni Marosvásárhelyről Kolozsvárra autópályán.

A szakember részleteket árult el a Marosvásárhely – Ákosfalva részről is, amely a Fogarasig tartó A3-as autópályának a része lenne. Egyelőre a bürokratikus előkészítés szakaszában van, mint a Marosvásárhely – Jászvásár A8-as autópálya. Ez utóbbinál fel kellett újítani a már elavult, 2006-os megvalósíthatósági tanulmányt. Év végére, vagy legkésőbb jövő év elejére várható ennek befejezése.

Kerülőút leghamarabb 2023-ban…

A Jeddi kerülőúttal kapcsolatban egy felmérő tanulmányt készítenek. A munkálatok mintegy harmadát végezte el az a cég, amelyikkel felbontották a szerződést, majd ezt követően lehet újra kiírni az új közbeszerzési eljárásra a pályázatot.

Közben a Pénzügyminisztérium honlapján megjelent az a lista, amely a következő évekre vonatkozó nagybefektetéseket tartalmazza. Az állami költségvetésből finanszírozandó 160 különböző beruházás között a 123. helyen található Marosvásárhely kerülőútja. Az adatok szerint a 329 millió lej értékű projekt befejezéséhez még 309 és fél millió lej szükséges, olyan körülmények között, hogy a munkálatok egyharmada, 34,26%-a lett elvégezve.

A kerülőút megépítésének határideje 2023… (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Háromból három, újabb 100 pontos győzelmek!

zkadar

Március 14 -e a székelyföldi románokkal való szolidaritás napja

Rákóczi Kinga

Szociáldemokratapárti alprefektust iktattak

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben