fbpx
Közélet

Nesztek nektek biciklissáv! – festenek kerülőutat és Maros-hidat is?

Marosvásárhely jeddi határában megjelentek a munkások és szépen annak rendje(?) és módja(?) szerint zöldre festettek a közútból egy sávot.

És ezt kinevezték kerékpár-sávnak! Ugye, hogy eszünkbe jut Bacsó Péter híres alkotásából, A tanú-ból: „Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk”

Valahogy így lennénk mi is a zöld sávval? … kicsit zöldebb, kicsit keskenyebb, de a miénk?

Nem sáv! Folyosó!

Legalább is a Polgármesteri hivatalnak feltett kérdésünkre ezt a választ kaptuk:

„S-a realizat marcajul pentru Culoare pentru biciclete, nu piste pentru bicicliști, în baza proiectului aprobat de Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș nr.302 și 303 din 28.iulie 2011.”

Azaz, kerékpáros folyosót festettek, nem biciklissávot egy 2011(!)-es tanácsi határozat alapján.

Az egészben, többek között az hibádzik, hogy az említett két határozattal explicit KERÉKPÁRSÁVOK kialakítására adtak felhatalmazást, amellyel a Környezetvédelmi Alaphoz kellett volna pályáznia vissza nem terítendő alapra a polgármesteri hivatalnak. A megvalósítás értéke 10 évvel ezelőtt 2.478.863 lej volt, melyből a városnak mintegy fél milliót kellett volna önrészként állnia.

Mivel – ezek szerint – a pályázatot a polgármesteri hivatal elbaltázta, nem sikerült akkor megvalósítani a projektet.

A kerékpársávok kérdése pedig minden évben, de főleg a választási kampányokban felerősödik. Pedig tanácsi határozatokból nem volt hiány az elmúlt 20 évben.

Az idén, emlékezetes volt az a nyílt vita, melyen a polgármester tanácsadója, jelenleg éppen annak helyére pályázó Claudiu Maior, olyan személlyel készíttetett hatalmas tanulmányt, aki – saját bevallása szerint – nem igazán ült kerékpáron. Az akkori ötletelgetés több sebből vérzett.

De emlékezetesek a „megvalósítások”, a sehonnan induló, sehová nem tartó kerékpársávok: az Aleea negyedben a Turbina parton kialakított biciklissáv, amelyen a sínen át kell emelni a kerékpárt, a Madách Imre utca felfestett csíkja, a Balcescu negyedben található katonai egység mögötti egyenes vonal, illetve a Szabadság és Jeddi utakon található használhatatlan uniós megvalósítás.

Kerékpáros „autópálya” 2×2 sáv

Kerékpáros „autó”pálya Marosvásárhelyen!

Igen, jól olvasták: a Jeddi úton már található egy kerékpársáv, gyalogos járdával kombinálva. A világ első olyan városa lettünk, ahol egy utat egy kerékpársáv és egy kerékpáros folyosó csík szegélyez. Mindkét irányban.

Miért nem a már meglévőt újították fel és tették használhatóvá a barátok pénzén?

Apropó finanszírozás: a Polgármesteri Hivatal, Moldovan Florian közterületi igazgató és Székely László közlekedésbiztonsági osztályvezető által aláírt válaszlevelében arról számolt be, hogy a város által kapott szponzorációkból fedezték a munkálatokat.

A Maros Megyei Rendőrfelügyelőségtől több, mint egy évvel ezelőtt kapták meg a beleegyezést.

120 cm helyett 80?

Még éppen a 2011-es határozatot előkészítendő, egy sor marosvásárhelyi civil szervezet, az Easy Rider, a Rotaract Klub Teka és a Pro Biciclo Urbo, a Romániai Kerékpárosok Szövetségének ajánlásaival és saját észrevételeivel ellátott dokumentumot nyújtott be a hivatalba.

Ebből kettőt emelünk ki: egy irányba egy kerékpáros sáv szélessége legkevesebb 120 cm! Nos a most felfestett folyosó alig 80 cm.

A következő figyelmeztetés pedig így hangzott: a minimális szélességnél keskenyebb sávok felfestése fokozza a balesetveszélyt! No comment…

Ismét csak A tanú című film jut eszembe, de ezúttal Virág (sic!) elvtárs szavai: „a … helyzet egyre fokozódik” / „az osztályharc élesedik” / „ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség”.

Major nevű, tudtommal nem volt a filmben, tőle csak a valós életből tudunk idézni: „Mindenért a tanács a hibás! Semmire sem szavaznak meg pénzt!

Major elvtárs! „… kérni fogunk magától valamit…

Hagyja azokra a város gondjait, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak: a kerékpársávokat a biciklisekre, a sportot a sportvezetőkre, az aszfaltozást azokra, akik nem csak a fotó kedvéért aszfaltoznak, a kanálisfedőket az utászokra, a közszállítást a szakemberekre, a városvezetést pedig azokra, akik nem csak a bizniszt látják.  (marosvásárhelyiek.ro)

Egy szabványos kerékpársáv

Ajánlott bejegyzések

Látni fogjuk a változást a városon!

zkadar

Részvételi költségvetés: elkezdődött a nyertes tervek kivitelezése

krakoczi

Fejbe lőtte magát egy vadászfegyverrel

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben