fbpx
Egészségügy Közélet

A kombinát füstöl, de nem robban…

Közösségi oldalán megjelentetett egynyelvű közleményben fejezi ki sajnálatát a Bejrúti robbanás miatt a marosvásárhelyi Azomures vegyipari kombinát.

„Együtt érzünk a Líbiai katasztrófa által érintett családokkal” – fogalmaznak a közleményben, melyben biztosítják Marosvásárhely és környékének lakosságát, hogy az Azomuresben is gyártott ammónium-nitrát kezelése biztonságos abban az esetben, ha betartják az Európai Únió előírásait és az ipar előírásait.

A Beirúti robbanás okozója egy Georgiából (régebbi nevén Grúzia) származó ammónium-nitrát, amelyet viszont több, mint 6 éve raktároznak a líbiai kikötőben. Ez alatt az idő alatt a vegyszer elveszítette gyári jellemzőit és nem megfelelővé vált.

A marosvásárhelyi vállalat közleménye kihangsúlyozza, hogy az ammónium-nitrát kezelése nem veszélyes és nem gyullad be spontán módon. Ha hőnek vagy lángnak van kitéve, akkor lebomlik és veszélyes füstöt generál.

Az Azomaros a mezőgazdaságnak gyárt műtrágyát, amelyet rendszeresen minőségi és robbanás tesznek vetnek alá egy független vizsgálónál.

A kombinát területén nem raktároznak számottevő mennyiséget az ammónium-nitrát alapú műtrágyából, 600 kg-os zsákokba csomagolva juttatják el a megrendelőikhez.

A vállalat megnyugtat mindenkit, hogy a raktározásra vonatkozó romániai szabályozások a legszigorúbbak Európában, illetve akár világszinten is. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Ultrafutás: Marosvásárhelyi lett Erdély legendája!

zkadar

Növeli kapacitását a megyei klinika

Rákóczi Kinga

Lesznek sétálóutcák és terek!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben