fbpx
Közélet

Az ingatlancsere „trükk”

Makariás ház mögötti területért a régi vármegye háza

Huncut csellel folytatódik a hivatalosan még el sem kezdődött helyhatósági választási kampány.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium égető tanterem-hiánnyal küzd azóta, hogy a bentlakás épületét renoválják. A legkisebbeket befogadták a város más iskoláiba, de éppen a „Bolyai szellemiséget” nem tudják így megtapasztalni.

Nos a város vezetősége, összefogva néhány tanácsossal azzal az ötlettel állt elő, hogy ezt a kérdést úgy lehet megoldani, ha a Líceummal szemben található Bolyai utca 5 szám alatti ingatlanért kér valamit a Református egyháztól.

A kölcsönös csere előnyeiről és hátrányairól csupán annyit, hogy a Református egyház hajlandó lett volna lemondani mintegy 300 ezer euróról, legalábbis a becsült értékek között ennyi volt a különbség.

Az viszont a legutóbbi tanácsülésen nem derült ki mennyire hivatalos a két ingatlan felértékelése, ugyanis a tanácsosok elhalasztották a negyven napirendi pontot tartalmazó vitát.

A Makariás ház. A mögötte lévő ingatlan képezné a csere tárgyát.

Az eredeti egyszerűnek tűnő egyenletbe, azonban belépett egy teljesen ismeretlen tényező. Ugyanis a régi vármegye házában több, mint negyven éve működnek a képzőművészek. Mű-, és kiállítótermek tartoznak a művészekhez, akik most online petícióval próbálják megakadályozni a cserét, vagy legalábbis rendezni saját sorsukat.    

A képlet most nagyon bonyolult lett, és jó megoldás egyelőre nem látszik körvonalazódni. Legalábbis a helyhatósági választások előtt semmiképpen sem.

A miértre is megkapjuk a választ egy rövid eszmefuttatással.

A harc a magyar választókért megy. A Bolyai iskola ás a Református Kollégium általános osztályai is „magyar ügy”.

A legjobb lépés ilyenkor az „oszd meg és uralkodj” elve: feszítsd egymásnak a magyar tanácsosokat a református egyházzal.

Ez pedig – egyelőre – maradéktalanul sikerült is.

Ugyanis a Marosvásárhelyi Református Egyházak Kuratóriuma nyílt levélben kéri az RMDSZ tanácsosait, hogy szavazzák meg az ingatlancserét, mert most van anyagi fedezet is az épület felújítására.

Ki lehet jönni ebből nyertesen?

Ha megszavazzák, akkor a jelenlegi városvezetés, főképpen az első számú polgármesterjelölt, a jelenlegi városvezető tanácsosa – szokása szerint –   rögtön kiáll mindenféle médiafelületre azzal, hogy „ezt is elintéztem nektek!”. De ekkor a képzőművészek fordulnak az RMDSZ tanácsosok, és mindazok ellen, akik elfogadták.

Ha meg nem szavazzák meg, akkor pedig a Református egyházzal, a saját magyarjaival gyűlik meg a dolguk, éppen amiatt, hogy szükség lenne az osztálytermekre és még a felújításhoz szükséges pénz is meglenne.

A kérdés pedig több helyen is felvetődött: tényleg ezt a cserét meg kell ejteni? És tényleg éppen most, a helyhatósági választások előtt két, a választási kampány rajtja előtt egy hónappal? Mi lesz a képzőművészekkel? Őket miért nem értesítették arról, hogy fedél nélkül maradhatnak?

Az egyenlet sokkal bonyolultabb lett, mint a tanácsi határozattervezetben állt. Nem csoda, hogy a leköszönni készülő RMDSZ frakció többsége nem szívesen avatkozik bele az ingatlankérdésekbe.

Mindenképp megér egy alaposabb elemzést a probléma, és a döntést már a következő tanácsnak kellene meghoznia.

És a kedélyek is lecsillapodhatnak – a szomorú viszont az, hogy ehhez a helyzethez a leköszönő tanácsosaink közül is asszisztálnak páran… (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

A marosvásárhelyi lakosok több mint 62%-a töltötte ki a népszámlálási kérdőívet

krakoczi

Klaus Johannis államfő kedden nevezi meg miniszterelnök-jelöltjét, aki minden bizonnyal Ludovic Orban PNL-elnök lesz!

Noémi

Láttak tömbházban fertőtlenítő adagoló tartályt?

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben