fbpx
Közélet Kultúra Megye

Hamarosan kezdenek a táncosok, Youtube csatornát indítottak.

Jövő héten újrakezdi a Maros művészegyüttes az előadássorozatait, egyelőre szabadtéren.

Kedden, június 30-án, 19 órától a Teleki Téka udvarán lépnek fel három hónap után először közönség előtt a táncosok. Mivel a rendelkezések szerint a helyek száma korlátozott, hatvan személyt tudnak beengedni, ezért ahogy betelnek a helyek, több személyt nem fognak beengedni.

Az előadásokat folyamatosan megismétlik, úgyhogy türelemmel, mindenki láthatja azokat. Jegyet előfoglalni az intézmény székhelyén lehet.

Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója, honlapunknak elmondta, hogy most kezdték el elemezni az internetes videócsatorna fontosságát.

„A Facebookon már jelen voltunk, de egész előadásokat mások töltöttek fel. A televíziók a járvány alatt végig sugározták a műsorainkat, ezért nem gondoltuk eddig, hogy szükségünk van rá.”

Az igazgató elmondta, olyan autentikus táncokat filmeznek le, amelyekre helyi adatközlőket is bevonnak, ez teszi különlegessé őket. A gyimesi tánc is a helyszínen készült a héten.

Saját maguk készítik a filmeket, a felvételtől a vágásig, több kamerával – már készülnek az újabbak is.

Barabási hozzátette: – Élvezzék, nézzék és szeressék, de ugyanakkor az is fontos, hogy haszna is legyen. Didaktikai szerepet töltenek be ezek a táncok, ugyanis ebből a táncosok is tudnak tanulni, és tanítani.

Példaként a kibédi táncot említette, amely egy 1972-es gyűjtés alapján készült. Ezt, ilyen formában sehol sem találják meg – mondta az igazgató. (marosvasarhelyiek.ro)

A Maros művészegyüttes Youtube csatornáját itt találhatják meg:

Ajánlott bejegyzések

Péter Ferenc és az RMDSZ hasonló aránnyal nyerte a megyét

zkadar

Szerdán is folytatták a tiltakozást a gazdák és közúti fuvarozók

Rákóczi Kinga

Drágábban veszi át a szemetet a maroskeresztúri válogató állomás

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben