fbpx
Életmód Közélet Kultúra

Nem hivatalos, de nekünk ünnep – Március 15

Nagy többséggel elutasította a képviselőház azt az RMDSZ tervezetet mely a magyar közösség számára ünnepnappá nyilvánította volna március 15-ét.

A vehemensen tiltakozók élére a Maros megyei Marius Pascan állt. Reakciója és kijelentése nem újszerű.  A Népi Mozgalom Pártjának képviselője szerint,

a törvénytervezettel az RMDSZ az 1848-ban végbement vérengzést ünnepeltetné, amikor 40 ezer románt lemészároltak.

A tervezetet korábban az alsóház emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága is elutasította.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tervezet vitája során az 1848-as forradalom idején hirdetett értékekről beszélt, és a magyar közösségről való indulat-és szenvedélymentes párbeszéd szükségességére hívta fel a figyelmet.

Nem kell lemondaniuk semmiről. Úgy adhatnak, hogy közben nem veszítenek semmit, nem lesznek szegényebbek – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ által benyújtott javaslat lehetővé tette volna, hogy a romániai magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak, amelyeket az önkormányzatok saját költségvetésből finanszíroztak volna. A munkáltatóknak biztosítaniuk kellett volna, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Sportolókat és művészeket támogatnak

zkadar

Marosvásárhelyen a diákok egy része tér vissza a tanintézményekbe

krakoczi

A gyógyszertárakban hiánycikk a védőmaszk

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben