fbpx
Életmód Közélet Kultúra Megye

Marosvásárhelyen is megszólalnak a „trianoni harangok”

Fotó: EMNT

Marosvásárhelyen is megemlékeznek a trianoni békediktátum századik évfordulójáról. Soós Zoltán történész, Marosvásárhely polgármesterjelöltje József Attila sorait idézi:

A harcot, amelyet őseink vivtak,

békévé oldja az emlékezés

s rendezni végre közös dolgainkat,

ez a mi munkánk; és nem is kevés.

(József Attila – A Dunánál)

Nemzeti Összetartozás Napjára

Összetartozunk!#nemzetiosszetartozasnapja #trianon100 #Marosvásárhely

Publicată de Soós Zoltán pe Miercuri, 3 iunie 2020

Ma 17.30-kor egy időben kerül sor a koszorúk, virágok elhelyezésére. Ugyanebben az időpontban öt percig szólnak majd a harangok. Az erdélyi magyar egyházvezetők nyilatkozata a trianoni diktátum centenáriumán.

Erdélyi püspökök üzenete a Nemzeti Összetartozás Napjára

A Nemzeti Összetartozás napján a református, evangélikus, unitárius és római-katolikus egyházak erdélyi püspökei közös videóban mondják el a trianoni döntéshez kapcsolódó gondolataikat.

Publicată de Erdélyi Református Egyházkerület pe Miercuri, 3 iunie 2020

Este 21 óra 20 perctől a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezéséhez, az Összetartozásunk Tüze programhoz lehet csatlakozni.

A kezdeményezők által létrehozott interaktív térkép szerint Marosvásárhelyen 8 helyen gyúlnak majd őrtüzek. A kezdeményezés ezzel kapcsolatos korlátot nem ír elő. Egyetlen korlátozás a helyi szabályok (beleértve a tűzvédelmi, a gyülekezési, területfoglalási és a karanténhelyzetre vonatkozót) betartása. Akár a Kárpátok vonulatain, a Trianon előtti határon, akár egy hegycsúcson, a havasokban, hegygerincen, egy történelmi emlékhelynél, település főterén, tisztáson, réten, folyóparton, egy iskola, templom udvarán, egy családi ház kertjében, de akár három szál gyertyát meggyújtva az otthonunkban is, vagyis bárhol a nagyvilágon, ahol magyarok élnek.

Az Erdélyi Magyar Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács vezetői, tagjai és szimpatizánsai Marosvásárhelyen a székely vértanúk emlékművénél; a református temetőben és az unitárius templomnál helyezik el az emlékezés koszorúit.

A három szervezet vezetői a „Voltunk, vagyunk, leszünk!” jelmondat jegyében készülnek a méltóságteljes emlékezésre, és arra kérik az emlékezni vágyókat, illetve mindazokat, akik szintén szeretnék elhelyezni az emlékezés virágait, hogy azt a vonatkozó szabályok betartása mellett, önálló csoportokban tegyék meg. A szervezők a kezdeményezéssel a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben is szeretnék felhívni a figyelmet a magyar történelem száz évvel ezelőtti, sorsfordító és tragikus eseményére. A felkeresendő emlékhelyek nem csupán az első világháború történéseire, hanem a magyarság 1100 éves Kárpát-medencei jelenlétére is emlékeztetnek.(marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyieket is díjaz az EMKE

zkadar

Tombol a kánikula. Óvatosságra intenek a szakemberek!

krakoczi

Nem indulhat a választásokon egy Maros megyei tanácselnökjelölt

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben