fbpx
Közélet

Kibújhat az árnyékból a Bethlen-szobor!

Dr. Vass Levente, Maros megyei képviselő közbenjárására, a Művelődési minisztérium különböző szakbizottságai jóváhagyásukat adták arra, hogy Marosvásárhelyen felállíthassák az Erdélyi iskola négy alakos szoborcsoportját.

Ez volt a feltétele annak, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát is valamikor fel lehessen állítani. A legutóbbi tervezett, és beharangozott időpont, 2019. november 15. volt, az uralkodó születésének és elhalálozásának dátuma.  

A Bethlen-szobor – Harmath István alkotása – tavaly októbertől várja, hogy kibújhasson az árnyékból, csakhogy az Erdélyi iskola négyalakos, Petru Maiort, Samuil Micut, Gheorghe Șincait és Ioan Budai Deleanut ábrázoló csoportja fölé elképzelt árkád, sehogy sem illett a XVIII-XIX. századba, amikoris a négy személyiség és a kulturális mozgalom tevékenykedett.

Dr. Vass Levente képviselő közbenjárására minden akadály elhárulni látszik a szoborcsoport Győzelem téri felállítása előtt – legalábbis erről tanúskodik Dorin Florea polgármester köszönőlevele:

„Nagyra értékelem azt, Vass Levente úr, ahogyan beavatkozott és felgyorsította az Erdélyi Iskola szoborcsoport jóváhagyását, kiküszöbölve számos akadályt és a szakbizottság egyes tagjainak rosszindulatú értelmezéseit.”

A szoborverseny 2016-ban indult tanácsi határozattal, a kivitelezésre immár négy évet kellett várni. Alig.

Bethlen Gábor – (született: Marosillye, 1580. november 15. – elhunyt Gyulafehérvár, 1629. november 15.) 1613 – 1629 között Erdély fejedelme volt, 1620-21-ben pedig I. Gábor néven, magyar király. Uralkodása alatt megszilárdította Erdély helyzetét, az ország gazdasága és kulturális élete egyaránt fejlődésnek indult – ezt az időszakot gyakran „Erdély aranykora” néven említik. Ő volt az, aki az egykori Székelyvásárhelyt, Marosvásárhely néven szabad királyi városi rangra emelte.  

Petru Maior (1756 körül, Mezőkapus, Maros megye — elhunyt 1821-ben, Budapesten) görög-katolikus esperes, történész, filológus, író. Általános iskolai tanulmányait a Református kollégiumban végezte.

Samuil Micu, (vagy Klein/Clain, sz. 1745, Sadu, Szeben megye – elhunyt 1806-ban, Budán) görög-katolikus teológus, törtészész, filozófus

Gheorghe Șincai (1754-ben született Mezőrücsön, 1816-ban, a felvidéki- ma szlovákiai – Petőszinyén (Svinica) – történész, író és műfordító. Családja a Fogaras-melletti Ósink településről származik (Șinca veche)

Ioan Budai-Deleanu (1760-ban született az Algyógy melletti Csigmó településen – elhunyt 1820-ban az akkor Ausztriához tartozó Lembergben) író, nyelvész, történész

Utóbbi négy, kiemelkedő képviselője volt az Erdélyi iskolának.

Hurrá, jöhetnek a szoboravatások! Elvileg választási év van! (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Kedvezményezettek sora a köztisztasági adónál

zkadar

Az elmúlt évtized legjobb érettségi eredményei: Maros megyében hét színtízes is van

Szász Cs. Emese

Helyükre kerültek az évek óta porosodó játszótérelemek a marosvásárhelyi óvodákban

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben