fbpx
Gazdaság Megye Szociális

Elszállíthatják a „gazdátlan” autókat

Megvan a törvényes keret, az önkormányzatok kívétel nélkül elszállíthatják a nyilvános parkolóban hagyott, tulajdonos nélküli gépkocsikat.

A képviselőház szerdai ülésén megszavazta azt a törvénytervezetet amely szerint a külföldi rendszámú, tulajdonos nélküli vagy gazdátlanul hagyott gépkocsikra is érvényes az a szabályt miszerint ha több hónapja, elhagyatva foglalja a közterületet a területfenntartók elszállíthatják azt.

Az alsóház döntésének indoklása szerint sok olyan, gazdátlanul vesztegelő autóról érkezett bejelentés, amelyeknek külföldi rendszámuk van, és az eredeti törvény értelmében nem lehetett elszállítani őket.

A képviselők ugyanakkor egy évről fél évre rövidítették azt az időszakot, amíg megtűrhetők a nyilvános parkolókban gazdátlanul hagyott járművek. Ezt követően – amennyiben azonosítható a jármű tulajdonosa felszólítást kap, és 5 napon belül be kell mutatnia az autóra kifizetett adók és esetleges büntetések, valamint az időszakos műszaki vizsga bizonylatát.

A tervezet értelmében a „tulajdonos nélküli jármű” kategóriába sorolható minden olyan jármű, amelynek nincs rendszámtáblája vagy külföldi rendszáma van, nem ismert a tulajdonosa és közterületen vesztegel.

„Gazdátlanul hagyott jármű” kategóriába sorolható minden olyan gépkocsi, amely legalább 6 hónapja közterületen áll, ismert a tulajdonosa, és alapos okkal feltételezhető, hogy az autó nem teljesíti a közutakon való közlekedés törvényes feltételeit.

Marosvásárhelyen eddig 104 gépjárművet szállítottak el közterületről, 54 autó esetében zajlik az eljárás. Ebből 15 más településen volt bejegyezve, 5 autón nincs rendszám és egy külföldi rendszámú jármű gazdáját keresik.(marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Türkizbe borult a Megyeháza

Rákóczi Kinga

December 4-én tesztelik Marosvásárhely légi vészjelző rendszerét

Noémi

Zöld forgatókönyv szerint indulhat a tanév

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben