fbpx
Közélet Tanügy Tanügy

Holnaptól visszatér az iskolába a diákok egy része. (frissítve)

 A Tanügyminisztérium döntése értelmében kéthetes vizsgafelkészítőt tartanak a pedagógusok, az órákon való részvétel azonban opcionális. A felkészítők megszervezése komoly előkészületet jelent az iskolák számára, ugyanis 10-es csoportokba kellett felosztani a jelentkező diákokat, fertőtleníteni a termeket és beszerezni a védőfelszereléseket.

A hét végén több mint 470 ezer védőmaszk érkezett Maros megyébe, ami fedezi a felkészítőkre jelentkező diákok és pedagógusok szükségletét.

Mint ismert, a kormány rendelete értelmében a felkészítőkön és vizsgákon résztvevő diákoknak és tanároknak kötelező módon védőmaszkot kell viselniük. A tanintézmények minden érintettnek két-két maszkot biztosítanak, amiből gazdálkodniuk kell az iskolai tevékenységeken való részvétel idején, és az oda vezető úton a közszállítási eszközökön is. A tanfelügyelőségek vezetői szerint minden iskolában járványtani szűrést végeznek, ezért a Közegészségügyi Igazgatóságok által kijelölt orvos vagy asszisztens felel. Az intézmény iskolákra és épületekre lebontva állította össze azoknak az egészségügyi alkalmazottaknak a jegyzékét, akik az iskolai felkészítők vagy vizsgák előtt ellenőrzik a diákokat és pedagógusokat.

Sokan inkább otthon maradnak!

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban például a XII-es diákok közül senki sem él az élő felkészítő lehetőségével. Mint Hajdú Zoltán aligazgatótól megtudtuk, ez azért alakulhatott így, mivel az iskola nagyon jól megszervezte az online felkészítőket. A hét tizenkettedikes osztályból mindenki továbbra is az otthoni interneten keresztüli készülést választotta.

Az egyetlen végzős nyolcadikos osztályból tizenketten vesznek részt személyesen az iskolai felkészítőn, a többiek pedig az online felkészítőt választották.

Az otthon maradás másik oka az lehet, hogy a minimális kockázatát is el akarják kerülni – bár minden védőfelszerelés és fertőtlenítő a rendelkezésükre áll – annak, hogy az érettségi előtt esetleg megfertőződjenek a koronavírussal.  

A Református Kollégium igazgatója, Benedek Zsolt, kérésünkre elmondta:

Az 58 végzős tizenkettedikes diák közül 31 választotta a felkészítőket az iskolában, a többieknek biztosított az otthoni felkészülés, a 28 posztliceúmi végzős közül pedig mindenki az élő továbbképzést választotta.

A „Szász Albert” Sportlíceum végzős diákjai már jóval többen, körülbelül százan jelentkeztek az iskolai felkészítőre. Csíki Zsolt igazgató szerint a tanfelügyelőségtől elegendő maszkot kaptak a diákok, illetve a tanárok számára és fertőtlenítővel is el vannak látva. Öt XII.-es és két nyolcadikos osztály diákjai készülnek a záróvizsgákra.

A 7-es számú általános iskolában Körtesi Sándor igazgató honlapunknak elmondta: az 51 végzős nyolcadikos diák közül 38 megy iskolába holnaptól. A többieknek ugyanúgy, tovább folytatják az online felkészítőt. Érdekesség, hogy a román tagozat mind a 32 diákja az iskolát választotta, míg a magyar tagozat végzősei közül mindössze haton. Ennek oka, hogy a magyar tannyelvű osztályban sokkal jobban megszervezték az online felkészítőt. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhely ad otthont a NATO elit alakulatait irányító parancsnokságnak

Rákóczi Kinga

Közösségi összefogással folytatódik a Bolyai sportpálya felújítása!

zkadar

Marosvásárhely néhány napra a Kárpát-medence kulturális fővárosa lett

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben