fbpx
Egészségügy Gazdaság Koronavírus Szociális Tanügy

Mától készenléti állapot van Romániában

A tegnap késő estig ülésező készenléti bizottság kidolgozta a következő 30 napra érvényes szabályokat, amelyeket Marcel Vela belügyminiszter, Nelu Tatar egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyminiszteri államtitkár ismertetett röviddel éjfél előtt. Ezentúl a településeken és metropolisz-övezeteken belül saját felelősségre kitöltött nyilatkozat nélkül lehet közlekedni, de továbbra is korlátozzák a települések közötti közlekedést: ebben az esetben saját felelősségre kiállított nyilatkozattal, nyomós indokkal lehet elhagyni a települést: csak munkaügyben, mezőgazdasági tevékenység végzése céljából, idős személyek vagy gyermekek gondozása miatt, illetve egészségügyi okokból.

Az üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, zárt nyilvános térben kötelező a védőmaszk viselése.

Ahol lehetséges, az alkalmazottak távmunkában dolgoznak; ahol ez nem kivitelezhető, a munkahelyükre érkezésükkor járványtani szűrésnek vetik alá az alkalmazottakat, az 50-nél több személyt alkalmazó munkaadók pedig eltérő idősávokban szabják meg a munkaidőt.

A vásárlókat/ügyfeleket közvetlenül kiszolgáló gazdasági egységek (pl. üzletek) és intézmények tevékenységét úgy szervezik meg, hogy minden betérő személyre legalább négy négyzetméter jusson, betartható legyen közöttük a legalább két méteres távolság, elkerülhető legyen a torlódás a pénztáraknál/ablakoknál; a 37,3 fokosnál nagyobb hőmérsékletű személyeket nem engedik be; rendszeresen fertőtlenítenek ezekben a gazdasági egységekben/intézményekben.

A helyközi és a távolsági személyszállítás bizonyos szabályok betartásával zajlik.

Kinyitnak a parkok, de a játszóterek zárva maradnak.

A vendéglők, kávézók és a teraszhelyiségek zárva maradnak. A catering típusú szolgáltatások továbbra is engedélyezettek.

Kinyitnak a szállásadó egységek (pl. szállodák, panziók, motelek), működésüket az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendelete szabályozza.

A 15 ezer négyzetméteresnél nagyobb bevásárlóközpontok zárva maradnak; de nyithatnak az ezekben a központokban lévő élelmiszer-üzletek, optikai üzletek, ruhatisztítók és az utcára nyíló kereskedelmi egységek.

Kinyitnak a múzeumok, működésüket az egészségügyi és a kulturális miniszter közös rendelete szabályozza.

Továbbra sem közlekednek a repülőjáratok Románia és a nagyszámú koronavírusos esetet jegyező országok (például: Olaszország, Spanyolország, Németország, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok) között.

Ismét fogadnak pácienseket a szakorvosi rendelőkben, fogászatokon. Megnyithatnak a szépségszalonok, de az ügyfeleket csak előjegyzés alapján fogadhatják.

Mától engedélyezettek a szabadtéri istentiszteletek, két héten belül kiderül, hogy kinyithatnak-e a templomok.

A külföldről érkezőknek kötelezően 14 napos lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk, akik ezt nem tehetik meg, választhatják az intézményes karanténformát, de az ellátásukat fizetniük kell.

Zárva marad a határátkelők java része, csak azokon lehet ki-be lépni az országból, amelyek eddig is bonyolították a forgalmat (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Fedett, fűtött teraszokat üzemeltethetnek a vendéglők Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga

Két új vonalon indul buszjárat a diákoknak

Rákóczi Kinga

Megfertőződött két asszisztens

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben