fbpx
Koronavírus Közélet

Május 15-e után megszűnhet minden korlátozás

A kormány nagyon későn nyújtotta be a szükségállapotot váltó készenléti állapotot szabályozó törvénytervezetet, ezért május 15-étől minden korlátozás megszűnhet Romániában – jelentette ki ma Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt alsóházi frakciójának vezetője.  A politikus szerint a miniszterelnök nincs tisztában az eljárásokkal. A kormányfő elképzelése szerint a ma elfogadott tervezetet, a parlament csütörtökön megszavazza, az államfő pénteken kihirdeti, és ugyanaznap megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Alfred Simonis szerint erre nincs lehetőség. Az alkotmány értelmében ugyanis miután a parlament elfogadott egy tervezetet, kétnapos határidőt kell hagyni arra, hogy az alkotmánybírósághoz lehessen fordulni. Ezt követően hirdetheti ki az államfő, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után három nappal lép érvénybe. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy május 15-étől nem lesznek korlátozások Romániában – közölte a Szociáldemokrata Párt alsóházi frakciójának vezetője Simonis.

A kormány ma azt kérte, hogy a parlament sürgősségi eljárásban vitassa meg és fogadja el a jogszabálytervezetet, mely a május 15-e után érvénybe lépő szabályozásokat írja elő. A miniszterelnöki hivatal vezetője, Ionel Danca a tervezettel kapcsolatban elmondta:

kötelező lesz a maszkviselés a közlekedési eszközökön, a nyilvános zárt helyeken, az üzletekben és a munkahelyeken.

A hatóságok ugyanakkor továbbra is megszabhatják a gyógyszerek, oltások, fertőtlenítőszerek és más egészségügyi eszközök és anyagok árának felső határát.

 A tervezet értelmében az intézmények és hatóságok versenyvizsga nélkül alkalmazhatnak személyzetet a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos munkakörökbe.

A jogszabálytervezet felhatalmazza ugyanakkor a hatóságokat, hogy korlátozásokat vezessenek be a légi, vízi, közúti és vasúti szállítást illetően, az országos vészhelyzeti bizottság határozataival összhangban. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Új kórház épülhet Marosvásárhelyen

zkadar

Együttműködési Charta Marosvásárhelyi Metropolisz Övezetéért

zkadar

Okospadot helyeztek el a Színháztéren

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben