fbpx
Közélet Sport

Lebontották a „ballont”. Jogosan? Hogyan tovább?

Októbertől ismét sportbázis nélkül maradhatnak az úszók. A koronavírus járvány után saját polgármesterük is sújtja.

Rosszindulatú megnyilvánulásnak nevezi Marosvásárhely polgármestere azt, ami a Week-end telepen felállított fedett úszómedence tetejének a lebontását övezi.

Ma délben a polgármesteri hivatal tanácstermében – a távolságtartást betartva, viszont a 2-es számú katonai rendelet harmadik cikkét nem – megbeszélésre hívta a marosvásárhelyi úszóedzőket. A helyiségben több, mint húszan gyűltek össze, egy-egy üres szék ágállott közöttük, maszkja nem mindenkinek volt.

Távolságtartóak..

A ballon lebontása már megkezdődött amikorra a Polgármesteri Hivatalba hívta az edzőket a városvezető.

A néhol dühös felhangon zajló eseményen az edzők értésére adta Dorin Florea, hogy az úszómedencét borító sátortetőt lebontatja, ez a végleges döntése. Ma délutánra ezt meg is tették, a végleges határozatot 15 óra körül hozták meg és telefonon személyesen az építtető/bontó cég vezetőjével közölte.

Az edzőket hivatalosan csak ma délelőtt értesítették az esetről, bár többjük már hallotta és tudta mi készül. Hasonlóan a városi tanács RMDSZ frakciójának tagjait is, akik megpróbálták megakadályozni az elöljáró lépését.

A mai találkozó gyakorlatilag majdnem teljes mértékben okafogyottá vált, midőn a város elöljárója egyértelműen a lebontást szorgalmazta. Indokai között szerepeltek a magas költségek, illetve a fenntartásához szükséges anyagi háttér hiánya, valamint az, hogy állítólag lejárt a sátortető szavatossági ideje.

A helyszínen tartózkodó bontó cég vezetője szerint viszont, kisebb javításokkal még tovább lehetett volna használni a sátortetőt, annál is inkább, mivel az elképzelés az, hogy ezt egy másik sportbázis befedésére használják majd fel. A mintegy 3 tonnát rúgó anyagot a helyszínről elszállítva kijavítják, és ha szükséges, fel is szerelik.

Olyan számunkra, mint egy temetés – vélik az edzők.

Több száz gyerek tanult meg itt úszni…

A helyszínen Hegedűs Krisztina és Szeghalmi Andrea „gyászolták” a sátortetőt.

„Nyolc évet töltöttünk el a „ballonban”, számos gyereket megtanítottunk úszni, vízilabdázni, szinkronúszni, a tehetségeket nevelni. Most ezt elvették tőlünk, bár megígérte a polgármester, hogy egész nyáron, sőt télen is használhatjuk a medencét, melegíteni fogják a vizet, és ha szükség van, akkor a villanyvilágítást is visszateszik” – mondták az edzők, akik azért mentek, hogy mentsék a felszereléseiket, amiket kitettek a medence területéről.

Egy másik edző, a jelenleg a Városi Sportklubnál és a H2O magánegyesületnél tevékenykedő Bartalis Károly is szomorú volt.

– Ha azt kérded, hogy vagyok… hazudnék, ha azt válaszolnám, hogy jól.. Fogalmunk sincs, hogy mi fog történni ezután, lesz-e még, akivel ilyen körülmények között úszósportról beszélni. Bár a polgármester azt mondta, hogy őszre kész lesz az új uszoda, kétlem, örüljünk, ha jövő év elejére átadják. Addig?…   

„Florea: Nem foszthatom meg a marosvásárhelyieket a ballon miatt használhatatlan helytől”

Az edzőknek eleinte csak a reggeli 8-10 óra közötti idősávot ajánlotta fel Dorin Florea, mert számára sokkal fontosabb, hogy több helyet hagyjon a Week-end telepen szórakozni-pihenni vágyók számára. Később ez az időpont reggel 8 és dél, illetve délután 5 és este 10 óra közöttre módosult.

A polgármester feltett szándéka, hogy a város átvegye majd az új, épülő uszodát – erre vonatkozó törvénytervezet már létezett évekkel ezelőtt, és terítéken van a kérdés most is – kétséges, hogy a majdani tulajdonos, az Ifjúsági és Sportminisztérium hajlandó lesz-e kiengedni a kezéből. Hasonló a helyzet a több, mint 10 éve épülő műjégpályához, amelyet hiába próbál megszerezni Dorin Florea. (Hozzátesszük, hogy a régi városi stadion viszont a város tulajdonába került át, négy évente, kampányban költenek valamennyit rá, aztán újabb négy évig semmi, pedig szinte minden évben a helyi tanács a befejezéshez elegendő összeget szavazott meg…)

Még állt a tető

Kell-e engedély a lebontáshoz?

2011-ben, a sátortető felhúzására minden, az akkori törvényes követelményeknek megfelelő intézkedést meghoztak: volt Városi tanács határozat, építkezési engedély kérve a 2001/50-es törvénynek megfelelően, volt hivatalos licit, tervezés és építkezés. Forrásunk szerint az elbontásához is végig kellett volna járni a procedúrát.

2010-ben a városi tanács 700.000 lejt szavazott meg a Week-end szabadidő és sportközpontban található olimpiai méretű úszómedence befedésére egy sátortetővel, illetve az ennek fenntartásához szükséges berendezésekkel együtt. Gyors számolással, és egy 2000 négyzetméteres területtel számolva, a létesítmény ára 72 euró körül jön ki négyzetméterenként.

A mai bontást végző brassói Airdom cég vezetőjétől megtudtuk, hogy egy ilyen sátortetőt, a hozzá tartozó levegőpompákkal együtt – a mai napon – hozzávetőlegesen 38 euró/négyzetméter áron tudnák szállítani és felhúzni.

A polgármester szerint nem kellett engedély a sátortető lebontásához, mert ideiglenes jellegű építményről van szó, míg többen úgy vélik, hogy az 1991-es évi 50-es törvény alapján szükség volt építkezési engedélyre a felépítéséhez, így bontási engedély is szükséges.

Mi lehet a lebontás valódi oka, amiért ilyen sebtében kelltt intézkedni?

Tény, hogy a jelenlegi időszak nem kedvez a vizes sportoknak sem, gyakorlatilag két hónapig teljesen megszűnt mindenféle tevékenység, a sátortetőt pedig a levegőben kellett tartani. Igaz, ehhez csak egy hőlégbefúvót kellett üzemeltetni.

Információink szerint viszont a szabadidőközpont vezetője által az idei évi költségvetésbe belefoglalt működési költséget kevesellte,  és ezt kifogásolta Dorin Florea is.

A városi tanácsban legnépesebb frakcióval rendelkező RMDSZ tanácsosok szerint, viszont éppen arra kérték Ioan Carcut, a központ vezetőjét, hogy a 2019-es esetet elkerülendő, egész évre határozza meg a költségvetést, amelyet a tanács februárban megszavazott.

Az a pénz ne lenne elegendő? Akkor miért nem kért többet, illetve mitől lett nagyobb a szükséges költségvetés, ha tevékenység sem volt a Week-enden?

Információink szerint tavalyi számlák kiegyenlítésére is használtak az idei költségvetésből, így az már nem lenne elég az év végéig, kiegészítést pedig nem lehetne kérni, mert az egész évre megszavazták már.

Mi lesz most a város vagyonával?

A sátortető és a hozzá tartozó berendezések továbbra is a város leltárán vannak. Azt onnan kivenni, megszűntetni, tanácsi határozat szükséges. Ha mégis tudja használni a város, egy másik sportlétesítményére, akkor miért kellett innen leszedni? Ha meg már tényleg elévült, akkor ehhez egy határozatot kellett volna elfogadni. Vagy nem. Vagy nem? (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Jövőre marad a tekézők Bajnokok Ligája döntője

zkadar

Útlevélkérés helyben is – ezen dolgozik a prefektúra

zkadar

Apró lépésekkel halad a Maroskece és Aranyosgyéres közötti autópálya szakasz megépítése

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben