fbpx
Egészségügy Gazdaság Kultúra Megye

Péter Ferenc: Örkényt és Caragialet is megihletné a mai romániai helyzet

Maros megyei  és országos aktualitásokról, valamint a koronavírus-járvány kapcsán hozott Maros megyei intézkedésekről beszélgettünk Péter Ferenccel, a Maros Megyei Tanács elnökével.

Elnök úr! Kezdjük egy egészen aktuális témával. Sikerült egymillió aláírást összegyűjteni az SZNT európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíciójának ügyében. Maros megye mivel járult ehhez hozzá? Ön hogy látja, mi segített a legjobban, hogy a hajrában több százezer aláírás összegyűlt?

Még a járvány kitörése előtt a Maros Megyei RMDSZ is gyűjtött aláírásokat, házról házra járva, és közel negyvenezer papíralapú aláírással járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. 

Az elmúlt napokban Iohannis államelnök és más hazai politikusok magyarellenes nyilatkozata mindenképp segített ebben az ügyben. Úgy gondolom, hogy ez mindenképp meghozta az aláírók kedvét, és tettek azért, hogy az Európai Unióban tekintettel legyenek a régiók nemzeti jellegzetességeire.

Egy hét alatt kétszer is olyat nyilatkozott az államelnök, hogy mindenki felkapta rá a fejét az országban. Mit gondol az államelnök magyarellenes kijelentéseiről?

Az államelnök kirohanása példa nélküli. Egészen megdöbbentett a viselkedése. Megalázva éreztem magam, de szerintem nemcsak én hanem nagyon sok magyar ember. A mi Maros megyei példánk cáfolja meg leginkább azt a szégyenletes félretájékoztatást, uszítást amit az államelnök megengedett magának. Sem az erdélyi, sem a székelyföldi magyarok, sem a közösségi vezetők nem akarják sehová sem vinni, elcsatolni Erdélyt. A magyarellenes kijelentések nem szabad eltereljék a figyelmet arról, hogy tragikomikus állapotok uralkodnak az országban. De az államelnök a politikai ellenfeleivel úgy akar leszámolni, hogy előveszi a magyar kártyát. Míg az általa támogatott kormány miniszterelnöke és miniszterei néha csupán néhány óra alatt egymásnak ellentmondásos nyilatkozatokkal állnak elő. Örkényt és Caragialet is megihletné az, ami ma Romániában zajlik.

Miközben tombol a járvány, nem csak az elnök, de most már más romániai politikusok is magyarellenes véleménynyilvánításokkal vonják magukra a figyelmet. Ez akár az önkormányzati és parlamenti választások előtti kampányfogás is lehet? 

Ha így van, akkor mi itt Maros megyében sikerre vagyunk ítélve! A bukaresti politikusok magyarellenes nyilatkozatai ugyanis, csak megerősítenek abban a hitemben, hogy Maros megyében összhangra és együttműködésre van szükség. Tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy magyarellenes jelszavakkal, nem lehet választásokat nyerni sem Maros megyében, sem Marosvásárhelyen. Fel kell mutassuk, hogy egy megye vagy régió sokszínűsége nem hátrány, ellenkezőleg, a fejlődés szempontjából inkább előny. Ezért ha viccelni akarnék, azt mondanám, hogy a Pașcan-féléktől nem tartok. Ez viszont olyan téma, amivel viccelni nem szabad. Inkább kívánom,hogy olyan versenytársaink legyenek a kampányban, akikkel a jövőről tudunk beszélni. Építkezésről, megvalósításokról, emberi kapcsolatokról, s arról, hogy a gyermekeink is a bizonytalanságba kell-e beleöregedjenek, mint ahogy nekünk ez jutott, vagy végre képesek leszünk közösen dolgozni. Mint ahogyan pl. Kolozs megyében és Kolozsváron teszik.

Miközben az államelnök nagyokat mondott, itt Maros megyében 10 nap alatt, sportcsarnokból ideiglenes kórházat hoztak létre.

Az orvosi és gyógyszerészeti egyetem rektorával és a megye prefektusával ültünk le és beszéltük át kinek mi lesz a feladata. A megyei önkormányzatra hárult a projekt kivitelezéséhez szükséges pénz előteremtése. Ezt rendkívüli tanácsülésen megszavaztuk és rendelkezésre bocsátottuk. Egy riporter azt kérdezte, hogy három különálló politikai táborba tartozó ember, hogy tudott így összedolgozni. A dolog egyszerű. A vírus nem válogat politikai, ideológiai vagy etnikai alapon. Ez mindenki számára világos. A többi mellékes. 

Az onkológiai klinika munkatelepén februárban Péter Ferenc tanácselnök, Florin Hârșan, a megyei kórház műszaki osztályának vezetője és Derzsi Szabolcs, a munkálatok vezetője

Felszereltség tekintetében egyébként hogy állnak a Maros megyei kórházak?

A hozzánk tartozó klinikai kórház az ország egyik legjobban felszerelt intézetei közé sorolható. Erről meg vagyok győződve. Amióta tanácselnök vagyok, több mint 60 millió lejt fordítottunk a marosvásárhelyi és a dicsőszentmártoni kórházaink fejlesztésére. Ez másfélszer több, mint amennyit előttem 2010-ig visszamenően ezek az intézmények kaptak. Kizárólag fejlesztésekre, azaz felújításokra, felszerelésekre, bővítésekre szánt pénzről beszélek. A járványhelyzet miatt újabb és újabb összegeket irányítottunk a kórházhoz, így a végeredmény közelíteni fogja a 70 millió lejt. Most egy kis megnyugvást ad, hogy olyasmibe fektettünk, ami ezekben a napokban meghálálja magát. Talán ezért sem állt elő olyan helyzet, amit a kórházainkban dolgozó kollégák ne tudtak volna kezelni. Nem biztos, hogy ez a fejlődés mindenhol látványos. Idén az onkológiai klinika újul meg, jövőre egy másik klinika kerül sorra. Mi viszont csak oda tudunk pénzt adni, ami hozzánk tartozik. A marosvásárhelyi sürgősségi nagykórháznak pl. nem, hiszen a minisztérium tartja fenn. Ott nincs ahogy fejlesztéseket végezzünk. Viszont amíg tanácselnök vagyok, az egészségügy fejlesztése végig első helyen marad.

Mire kellett még költeni a járványhelyzet miatt?

A megye legnagyobb szociális szervezeteivel közösen segítünk a rászorulóknak. A programot a Vöröskereszt és a Solidaris Egyesület indította el és a megyei önkormányzat fizeti a költségeket. Az otthonukban segítségre szoruló személyek ellátása mellett, a jövedelemmel nem rendelkező családokat is segítjük. Élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében, jogi tanácsadásban, lelkigondozásban és otthoni beteggondozásban biztosítunk támogatást.

Ezeken kívül a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó otthonok védelmére is újabb összegeket csoportosítottunk át. Jelentős összeggel segítettük a Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, és a rendőrséget is. Amint némileg helyreállnak a dolgok, megpróbálunk azokon a területeken is helyreállítani mindent, amelyek a szükségállapot miatt nem működtek vagy nem kaptak elegendő figyelmet.

Idén fejezik be a Teleki Téka 200 éves freskóinak restaurálását, amelyek létére a könyvtár átfogó felújítása során derült fény. A képen Kiss Lóránd restaurátor, Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője és Péter Ferenc tanácselnök.

Van, aki a Maros Megyei Tanács járványellenes intézkedéseiből azt a következtetést vonta le, hogy kultúra finanszírozása ezentúl másodlagos fontosságú dolog lesz Maros megyében. Van ennek valóságalapja?

“A műveltséget nemcsak a könyvek mentik meg. A műveltségeket a köznapok apró reflexei mentik meg. Amikor egy korszak fölemelt ököllel jön ellened, te köszönj vissza, nyugodtan és udvariasan, úgy, hogy megemeled kalapod.” Márai Sándor gondolatai ezek, és hiszem, hogy mi most mindannyian a magunk helyén ezt cselekedjük. Ha kell empátiával, ha kell szolidaritással. Ebben az időszakban ezeket a sorokat újra és újra elolvasom. Ma azért összpontosítunk az emberéletek mentésére, hogy holnap újra együtt tudjunk énekelni, nevetni, színházba menni. Mi vagyunk az az önkormányzat, amelyik az összes Marosvásárhelyen működő kulturális intézményt fenntartja. A város pl. egy lyukas garast nem költ ilyesmire. Ha ettől a polgármestertől függne, a marosvásárhelyieknek még könyvtára se lenne. Csak tavaly 46 millió lejt, vagyis 10 millió eurót fordítottunk a kulturális intézmények fenntartására. Vannak politikusok, akik szerint erre egyáltalán nincs szükség. Az elmúlt 4 évben 350 nagy kulturális esemény megvalósulását mintegy 3 millió euróval támogattuk. Ezek számok remélem kellő módon beszédesek ahhoz, hogy eloszlassam a kételyeket..

Vannak olyan beruházások, amelyek elmaradnak a járvány miatt?

Az élet nem állhat le, az elkezdett munkálatok mindenképp folytatódnak. Az útjavítások és a kátyúzások javában zajlanak, felújítjuk a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei utat, teljes gőzzel dolgozunk a marosvásárhelyi onkológiai klinika felújításán, s a repülőtér esetében elkészült a kifutópálya meghosszabbítására vonatkozó terv, és az utasterminál bővítésének terve is, erre a két utóbbi beruházásra uniós pénzt készülünk lehívni. A tavaly vagy a járvány előtt elkezdett munkálatok mindenhol folytatódnak beleértve a nyertes uniós pályázatokat is.

Ön, mint a megye első embere, többet tud a járvány helyzetéről, mint a hétköznapi emberek?

A Megyei Vészhelyzeti Bizottság alelnökeként minden aktuális információról értesülök, a megyei tanácshoz tartozó kórházak vezetőivel naponta konzultálok, de a minisztériumhoz tartozó nagykórházból is rendszeresen kérünk tájékoztatást. Nem csak az RMDSZ-es, de más politikai párthoz tartozó polgármesterekkel is többnyire jó munkakapcsolatot ápolok, ezért sokszor első kézből kapok híreket, ezért bizonyosan hamarabb értesülök bizonyos dolgokról, mint általában az emberek. Ugyanakkor rendszerezett információkra van rálátásom, kontextusban tudjuk értelmezni ezeket az információkat. Pont azért indítottuk el a facebook oldalamon a heti élő bejelentkezést, hogy ezeket az információkat az állampolgárok számára is át tudjuk adni, hiszen egy ilyen bizonytalan helyzetben, amilyenben élünk, a legfontosabb, hogy hiteles információkat kapjanak az emberek.

Ajánlott bejegyzések

Több mint 70 ezer diák számára kezdődik a tanév

krakoczi

Kicserélik a repülőtér fűtésrendszerét

Noémi

Feljavítják a tárolókat – indulhat a szelektív hulladékgyűjtés

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben