fbpx
Életmód Közélet Sport

Néma csendben lebontják a „ballont”? – sátorfedős herce-hurca

Tényleg lebontják, vagy ez megint egy politikai csapda?

Teljesen kiürítették, minden felszerelést kivittek, a vizet leeresztették a marosvásárhelyi Week-end telepen található sátortetős olimpiai méretű medencéből.

Senki, sem a városi tanácsosok, sem a sportvezetők, sem az edzők és sportolók nem tudják mi lesz a sátortető sorsa.

A máskor a marosvásárhelyi sport és benne az úszósport megmentőjeként tetszelgő polgármester tanácsosa sem posztolt erről semmit a közösségi oldalán.

A polgármesteri hivatal sajtóosztálya többrendbeli kérés után jött ki egy közleménnyel, melyben azzal indokolja az esetleges lebontást, hogy a működtetési költségek nagyon magasak, a Week-end telepet ügykezelő Maros Sport és Szabadidőközpont nem tudja fenttartani. Az okok között ismét megtalálható a tanácsosok költségvetés-csonkító tevékenysége, illetve a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés.    

A sátortetőt 2012-ben adták át, ideiglenes építményként, elméletileg addig, amíg készen lesz, az akkor még csak elképzelés szinten lévő Május 1 strandi fedett uszoda megépítéséig.

A sajtóosztály közleménye pedig már árnyal:

„mivel a fedett uszoda építése jól halad, és idén valószínű tilos lesz a tevékenység a fedett sportlétesítményekben, fennáll a lehetősége a sátortető lebontásának.”  

Az árnyalás annál is érdekesebb, mivel – információink szerint a bontó cégnek már el kellett volna kezdenie a munkát, legvalószínűbb, hogy hétfőn látnak neki. Ha…

Csíki Zsolt városi tanácsos, az RMDSZ frakcióvezetője megkeresésünkre elmondta: idén februárban a helyi tanácsban megszavazták a működtető által igényelt sátortetős uszoda működtetéséhez szükséges egész évi költségvetést, éppen azért, hogy kerüljék el a tavalyihoz hasonló helyzetet, amikor a büdzsé kiegészítésekor kellett további pénzeket a fedett létesítményre megszavazni.

Csíki Zsolt is próbálta telefonon utolérni a Maros Sport és Szabadidő Központ igazgatóját és tisztázni az esetet, de Ioan Carcut sem neki, sem nekünk sem sikerült elérnünk.

Mindent kipakoltak…

A létesítményt talán a legtöbbet igénybe vevő marosvásárhelyi Iskolás Sportklub igazgatója is csak a közösségi médiából értesült az esetről(!). A polgármesteri hivatal részéről senki nem értesítette Gyarmati Ferencet, vagy a klubot arról, hogy a több ezer lejt(eurót) meghaladó értékű sportfelszereléseket egyszerűen kipakolták a szabad ég alá. Az igazgató a helyszínen járt, elhűlve látta, hogy hiányzik például két drága időmérő szerkezet, amelyről csak feltételezi, hogy bezárták őket egy irodába.

A 2018-ban teljeskörű felújításon átesett sportlétesítményt már a tavaly is be akarta zárni a polgármesteri hivatal – akkor a polgármester tanácsadója arra hivatkozott, hogy az RMDSZ többségű tanács nem szavazta meg a költségvetés kiegészítést. Aztán szeptemberben ismét a megmentő szerepében tetszelgett, amikor „talált” valahonnan pénzt, hogy mégis működhessen az uszoda. Közben pedig a tanács már rég megszavazta a működéshez elegendő pénzösszeget…

Nos ez utóbbi mende-monda, vagy féligazság most ismét szárnyakat kapott.

A medencét kiürítették, a sportfelszereléseket, a rajtköveket, a világítótesteket tartó oszlopokat leszerelték, még a lépcsőket is. Az uszodát használók kétségbeesve kapkodták a fejüket jobbra-balra, mert őket, a legérintettebbeket ismét figyelmen kívül hagyták.

Mi lesz a „ballon” sorsa?

A legutóbbi fenyegetéskor is és most is felröppentek olyan hírek, hogy magát a sátortetőt az egyik lakónegyedben található műfüves focipálya befedésére használnák fel… ha működőképes, akkor miért nem maradhat a medence fölött?

Viszont jó lenne odafigyelni, nehogy ismét politikai manipuláció áldozatai legyünk…

   Több, a neve elhallgatását kérő forrásunk is arra figyelmeztetett, hogy óvatosan közelítsünk a kérdéshez, mert fennállhat a veszély, hogy ez egy újabb politikai csapda: amint nyilvánosságra kerül az ügy, felújítással fogják indokolni az egyébként 2018-ban már felújított létesítmény kiüresítését.

Csíki Zsolt városi tanácsos viszont nagyon is hasznosnak találná, ha fennmaradna a sátortetős medence akkor is, hogy ha jövő év elejétől beüzemelnék az új fedett uszodát. Egy kis odafigyeléssel meg lehetne oldani a Week-end telepen az összes tanintézmény úszásoktatását, amelyre az újonnan épülő létesítményben kevesebb lehetőség lenne a sportolói tevékenységek miatt.

2012-ben, a „ballon” átadásának pillanatában a terv az volt, hogy nyáron lebontják és szabadtéri létesítményként üzemel majd az olimpiai méretű medence, és ősszel ismét beborítják. Ebből viszont semmi sem valósult meg, ugyanis több pénzbe került volna a lebontás-visszahúzás, mint nyáron is fenttartani. (marosvasarhelyiek.ro)

A sátorfedős medence a 2012-es átadáskor

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyre érkezik a KMDSZ Tour!

zkadar

A világ legvendégszeretőbb régiói közé sorolták Maros megyét

krakoczi

100 pont fölött, sima győzelemmel kezdtek a fiúk

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben