fbpx
Életmód Koronavírus Közélet

Merre, merre a nyáron? Fel tud-e állni a padlóról a turizmus?

(fotók: pixabay.com)

Ha lesz bátorságunk kirándulni, merre és főként, mennyiért megyünk majd pihenni?

A világszerte tombolt koronavírus-járvány teljesen megbénította a turizmust. Előbb a síparadicsomok zárták be sorra kapuikat, majd sorban a szállodák, panziók is. Tavasszal pedig gyakorlatilag a világon szinte sehol sem nyitottak újra.

Szintén majdnem lehetetlenné vált az utazás is. Országok zártak le minden repülőteret, határátkelőt, vasúti csomópontokat, ezzel is próbálva megakadályozni a járvány terjedését.

Az év eleje óta a fél világot pánikban tartó pandémia kezd visszaszorulni, egyes országok a szigorú korlátozásokat lazábbra vették.

A turisztikai ügynökség nem bank, ahonnan bármikor ki lehet venni a pénzt, hanem ők is továbbítják azt a turisztikai csomagok ellenértékeként. Sajnos az utazásbiztosítás sem érvényes a kialakult kényszerhelyzet miatt.  

Szállodában, konzervvel?

Romániában május 15-től enyhül a szükségállapot, újra kinyithatnak a szállodák, de egyelőre a vendéglők, a hatalmas pénzeket megmozgató kezelőbázisok és wellness fürdők viszont zárva maradnak.

Ilyen körülmények között merre nyaralunk majd? – tettük fel a kérdést egyik marosvásárhelyi turisztikai ügynökség vezetőjének.

Török Csaba elmondta, egyelőre a legtöbb időt az eddigi foglalások újra időzítésével töltik, sokkal több munkájuk van így, mint a normális foglalási üzemmódban. Menteni próbálják a menthetőt, gyakorlatilag február végétől semmiféle jövedelmük nincs, kizárólag kiadások. Az alkalmazottak egy része kényszerszabadságon van, de sokkal jobb lett volna másképpen segíteni őket, éppen a megnövekedett munka volumene miatt.

Semmiféle más állami segítségben nem részesülnek, sem ötletekkel, sem másfajta segítséggel nem áll az állam a hátuk mögé. Nem munkanélküli segélyt akartak, egy alternatív támogatási módszer jobb lett volna, mert nehéz így feldolgozni az adatokat – így nagyobb eséllyel menthették volna meg a vállalkozásokat.

Egyesek teljesen megértik a kialakult helyzetet, és szívesen, már-már mosolygósan veszik tudomásul, hogy más időpontban kell nyaralniuk, de vannak, akik nem értik, nem akarják megérteni a szituációt, visszakövetelnék a befizetett szolgáltatások ellenértékét, melyet azonban – különböző okok miatt – nem tudnak teljes mértékben honorálni. Jelen pillanatban majdnem lehetetlen visszaszerezni a pénzeket, mert a turisztikai egységek már befektették azt a következő idény előkészítéséhez.

Alternatívaként egyes szolgáltatók turisztikai értékjegyre cserélik az eltörölt foglalásokat, ezzel is növelve a bizalmat a foglalások iránt.

Lesz-e bátorságunk külföldre menni, vagy akár itthon nyaralni?

Egy másik kényes kérdés, mekkora lesz a bizalom az emberekben a szolgáltatások iránt? Mekkora lesz a félelem a koronavírustól?

Egyelőre még nincs pánik a turisztikai piacon, általában úgyis csak június 15-i után kezdődik a főszezon a romániai turisták számára, de a járvány sok esetben keresztül húzhatja a számításukat.

De az ügynökségek is kizárólag a kormány, a külügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával engedhetik el nyaralni ügyfeleiket, minden országban még szigorúbb egészségügyi feltételeknek kell megfelelniük a turisztikai szolgáltatóknak.

Nyaralás „szájkosárral”?

Mire készüljünk, mire számítsunk?

Itthon a szabadtéri vendéglők, bárok, étkezdék valószínű, hogy június elején, vagy közepén nyithatnak meg ismét, de természetesen mindez függ a járvány hazai alakulásától.

A szállodák – az utazások szigorításának csökkenése után – egyre több vendéget fognak felszívni, de még egy ideig csak az üzleti turizmusban bízhatnak. A konferenciáknak helyet biztosító szállásadók lesznek előnyben, míg az olyan települések, mint Szováta, Parajd, Borszék, Tusnádfürdő, ahol rengeteg a kezelésre járó utazó, még egy ideig csak készenlétben várhatják a szebb időket.

Az is valószínűsíthető, hogy a romániai turisták zöme itthon fog nyaralni – közel 3 és fél millió emberről van szó – ami viszont jót tenne a hazai gazdaságnak. Megnő az értéke a természetközeli hazai pihenőszabadságoknak.

Balea-tó, még többen lehetnek a nyáron

Nyaralás külföldön?   

Nehéz kérdés. Egyesek vállat vonnak majd, és felcsapnak messzi tájakra, mások viszont visszafogottabban döntenek majd, a közeli országokat nézik ki maguknak.

Jó hír érkezik a hagyományosan turisztikai országokból, Görögországban, Bulgáriában, Egyiptomban, Horvátországban pontos ütemterv alapján készítik elő a turisztikai idény megnyitását. Ezekben az országokban hatékony kommunikáció zajlik a kormány, az egészségügyi minisztérium és a szolgáltatók között, ami bizalomgerjesztő a vállalkozók számára. Rövid és hosszú távra tudnak tervezni. Romániában ez a fajta kapcsolat nincs meg, így érthetően bizalmatlanok a turizmusban dolgozók számára.   

Törökországban akár már holnap is megnyithatják a szállodákat, ők már készen állnak a szezonra.  

Van, ahol, egészem extrém megoldásokkal próbálják vonzani a turistákat: Görögországban például egyes tengerpartokon kis plexiüveg szeparékat rendeznek be: három oldalról elzárt, napozóágyakkal rendelkező magánszférát biztosítanak a nyaralóknak, ezáltal is csökkentenék a fertőzésveszélyt.

Olcsóbb, vagy drágább lesz nyaralni?

Maradnak a jelenlegi árak, véli Török Csaba, mert a szolgáltatások minőségét szem előtt tartva nagyon sok a visszatérő vendég a különböző turisztikai egységeknél. Ezeket eddig is, és ezután is meg kell majd fizetni. A visszatérő vendég igényeit ismerő recepciós vagy pincér, masszőr vagy fürdőmester szinte megfizethetetlen, mint ahogy az évek óta remekül teljesítő szakács és konyhai személyzet. Őket pedig a pandémia után is ugyanúgy meg kell majd fizetni, ha nem, akkor a jobbak tovább állnak, ez pedig a szállodák szolgáltatásainak minőségi romlását eredményeznék, vagy csak a visszatérő vendégnek nem lesz oka ismét elmenni az „ismerős” helyre, így mást választ. (marosvasarhelyiek.ro)

Görög tengerpart

Ajánlott bejegyzések

Több mint 70 ezer diák számára kezdődik a tanév

krakoczi

A kormány sürgősségi rendelettel vezetné be a kétfordulós polgármester-választást

Noémi

Újraindulhat az Azomureș

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben