fbpx
Gazdaság Megye Szociális

Juhokra támadt egy medve Iklandon

Nem első alkalommal garázdálkodik medve a Nagyernyéhez tartozó iklandi farmon – mondta el portálunknak Birtalan István vállalkozó, aki FB oldalán számolt be a történtekről. Megkeresésünkre elmondta, a farmon lévő kutyák jelezték a nagyvad közeledtét, a juhok több irányba menekültek, kilencet közülük azonban elkapott. Birtalan István elmondta, ezekre a juhokra hivatkozva pályázott egy traktorra, amit meg is kapott, és ezért is vigyáznia kell rájuk, de tőle független okokból nem sikerül. A környéken szolgálatot teljesítő vadőr szerint az elmúlt hetekben 3 új medve jelent meg a környéken, és eléggé agresszívak. A farm tulajdonos ma délelőtt iktatta a Nagyernyei Polgármesteri Hivatalnál a medvetámadásra vonatkozó bejelentést, és eltökélt szándéka, hogy végére járjon az ügynek.

Jánosi Ferenc nagyernyei polgármester portálunknak elmondta, az önkormányzatnak kell összehívnia a kárszakértő testületet, amely majd a helyszínen tájékozódik a történtekről. Mint mondta, nemrég vaddisznók tettek kárt a vetésben Székelykál környékén. 

A medvék által okozott, ember- vagy állat életet követelő támadások egyre gyakoribbak a megyében is, és bár a vadásztörvényt több ízben is módosították, a kormány még mindig nem veszik elég komolyan ezt a kérdést – véli Császár Károly Maros Megyei RMDSZ szenátor

A politikus a marosvasarhelyiek.ro-nak azt nyilatkozta, hogy az érvényben lévő jogszabály szerint a kormánynak május 15-ig jóvá kell hagynia egy, a medvepopuláció szabályozására vonatkozó kvótát. Mint mondta, a vadásztörvény szenátusi vitáján sikerült kiemelni a medvét a szigorúan védett faj kategóriából, a képviselőházban azonban visszakerült oda, így továbbra is nehezebben megy a kilövési kvóta jóváhagyása is. A szenátor szerint lassan több a medve mint a vaddisznó. Ez utóbbiak esetében pedig a szaporulat függvényében hagyják jóvá a kilövést.   

Császár Károly kérdésünkre arról is tájékoztatott, hogy a vadkárokat minden esetben, a történtek után 24 órával be kell jelenteni az önkormányzatnál. Azok összehívják a kárszakértői testületet – a jelen helyzetben azonban ez nehézkesebben működik – majd a bizottság által összeállított dokumentációt a minisztériumba juttatják el. A szaktárca legtöbb 10 napon belül választ kell adjon a beadványra, és kártérítési határozat kibocsátásától számított 30 napon belül ki is kell fizetni azt. Császár Károly emlékeztetett, hogy a vadásztörvénybe azért kellett határidőket bevezetni, mert olyan is volt, hogy 2017-ben jóváhagyott kártérítéseket 2 évre rá fizették ki. 

A nagyvadak által okozott károk megtérítésére vonatkozó eljárásokkal párhuzamosan, a Vadásztársulások kérhetik az agresszív medvék kilövését. Azokban a beadványokban, indoklásként az egyedi esteket is fényképekkel dokumentálják. A szenátor keserűen jegyezte meg, hogy a kilövési jóváhagyás sem könnyű, de a kormánynak nincs a medvék áthelyezésre vonatkozó stratégiája sem. (marosvasarhelyiek.ro)  

Ajánlott bejegyzések

Huszonötezer eurót kaphatnak vállalkozás alapítására a fiatal munkanélküliek

Szász Cs. Emese

Megpályázott és elkezdett beruházások Maros megyében

Noémi

Közlekedésbiztonsági kisokos gyalogosoknak

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben