fbpx
Gazdaság Közélet

Folytatódik a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztése

A Maros Megyei Tanács tegnapi ülésén elfogadták a repülőtér fejlesztésének gazdasági mutatóit. A projekt része a kifutópálya meghosszabbítása, a repülőgép parkoló és az utasterminál kibővítése.

Annak ellenére, hogy jelenleg a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet kezelése a legfontosabb prioritásunk, úgy gondolom, hogy folytatnunk kell az infrastrukturális beruházásokat. A ma jóváhagyott határozat lehetővé teszi, hogy elkezdjük előkészíteni azt a pályázatot, amellyel európai uniós alapokat próbálunk lehívni a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére. A hivatalba lépésem óta a megyei tanács egyik legfontosabb célkitűzésének tartottam repülőtér infrastruktúrájának fejlesztését.  A repülőtéren folyó beruházások folytatása több szempontból is fontos, egyrészt a lakosság számára, hogy könnyebben tudjanak eljutni különböző célállomásokba, másrészt a megye gazdasági fejlődésében is kulcsszerepe van a repülőtérnek „– hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A tervek alapján a kifutópályát a jelenlegi 2000 méterről 2580 méterre hosszabbítják meg, a repülőgép parkoló platformot kibővítik, hogy több nagy repülőgépet is tudjon fogadni, az utasterminál esetében pedig megduplázzák a check-in pultok számát, hogy óránként akár 750 utast is lehessen majd fogadni. A beruházások teljes értéke megközelítőleg 328 millió lej. A beruházásra a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2. prioritási tengelyének 2.3. pontjára – A repülőterek fenntartható működtetésének növelésére fog benyújtani pályázatot a repülőtér.

A mai tanácsülésen döntés született arról is, hogy elkezdik azoknak a területeknek a kisajátítását, amelyekre szükség van a repülőtér korszerűsítéséhez.  Az összesen 57 124 m² nagyságú terület tulajdonosainak kártalanítására 262641 lejt hagyott jóvá az önkormányzati terület. (közlemény/marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

48-cal több fertőzött a megyében, mint egy nappal korábban

zkadar

Alacsony víznyomásra kell számítani

Pápay Kamilla

Roma Kulturális Napok Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben