fbpx
Közélet Kultúra

404 éve „szabad kolcsos és királyi város” Marosvásárhely!

Bethlen Gábor honnan figyel?

1616. április 29-én Bethlen Gábor akkori erdélyi fejedelem kiváltságlevélben szentesítette, hogy városunk „szintet lépett”.

„Marus Wasarhely”, azaz „Zékely Wasarhely” bekerült az olyan városok közé, mint Kolozsvár, Gyulafehérvár, Nagyvárad, Nagybánya, Brassó, Nagyszeben, Beszterce, Segesvár és Szászsebes.

Mezővárosból szabad királyi várossá váltunk, olyan kiváltságokkal, mint, hogy jogunk lett falakkal bekeríteni a települést, plébánosainkat magunk választhattuk, vásárt tarthattunk!  

Hat pontban írta le Bethlen Gábor fejedelem, mivel jár e kiváltság:

  • – Mezővárosból, „szabad kolcsos és királyi város” lettünk
  • – Címer és pecsétjoggal rendelkeztettünk – ebből az időszakból származik a város címere: válltól elvágott páncélozott emberi kar, kétélű kivont karddal, abban egy keresztülszúrt medvefej és egy szív.
  • – Várat építhettünk, fegyvereket tarthattunk
  • – Jogot kaptunk a törvénykezésre, és szabadalmat ad mindazon helyben hagyott szokásokkal, törvényekkel, kiváltságokkal, zászlóval, pecséttel való élhetésre
  • – A nemeseknek is alá kellett vetniük maguknak a város törvényeinek
  • – Adót, csak egyszer kellett fizetni egy évben, a gabonák és háziállatok után eltörölték a tizedszolgáltatást. A bortized megmaradt.

Ezt a hat pontot szétkürtölték a fejedelemség előljáróságainak, amit azoknak ezután tiszteletben kellett tartaniuk.

A pergamenre írt, latin nyelvű, levelet a mai napig is megőriztük, jelenleg a Maros Megyei Nemzeti Levéltárban található.

Bethlen Gábor fejedelem pedig négy éve várja, hogy felálljon a talapzatára és onnan tekintsen végig arra a városra, melyet az Úr 1616. esztendejében Szent György havának 29. napján… Ha már a kerek évfordulót lekéste… (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Augusztusban is kötelező lesz a beltéri maszkviselés

Rákóczi Kinga

Véget ért a szavazás, elkezdődött a számlálás!

zkadar

Dicsőt és környékét is érinti a kedvezményes nyugdíjtörvény

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben