fbpx
Koronavírus Közélet

Meghúzta a belügyminiszter fülét az államfő – visszakozhat Marcel Vela?

   (Frissítve!) Nagyon sokan elítélték a román belügyminisztérium és az ortodox egyház közötti egyezményt, amelyben feltételekkel ugyan, de engedélyezik, hogy az ortodox húsvét éjszakáján eljuttassák a lángot a hívekhez.

Ehhez a rendvédelmi szerveket is felhasználnák az egyház önkéntesei mellett. Erről itt írtunk:/gyozott-az-ortodox-egyhaz/

Klaus Johannis államfő szerdán az együttműködési megállapodás újratárgyalására kéri a Ludovic Orban miniszterelnököt és Marcel Vela belügyi tárcavezetőt.

Az elnök szerint, bár a szándékot jónak valószínűsíti, az elképzelést nem tartja egyértelműnek. Arra kéri az érdekelteket, találjanak ki egy olyan formát, amely tiszteletben tartja a „Maradj otthon” parancsot.

Klaus Johannis egy nappal korábban bejelentette, hogy egy hónappal meghosszabbítja a szükségállapotot, amit a parlament szerdán meg is szavazott. Az államfő nyomatékosan arra kéri a lakosságot, hogy maradjon otthon.

Frissítés: Marcel Vela újratárgyalta az ortodox egyházzal kötött szerződést, ennek legfontosabb módosítása, hogy a hívek nem mehetnek templomba, a templom udavára de még az épület elé sem!

Az RMDSZ Marcel Vela belügyminiszter lemondását követeli.

Gyakorlatilag semmissé tette a tárcavezető ezzel az egyezménnyel, mindazt, amit a szigorító intézkedésekkel a társadalom elért – fejtette ki az RMDSZ.

„Bár egy simogatást engedélyezzenek”

    Ezt viszont már az ortodox egyház Moldovai és Bukovinai érseke kérte. A híveknek meg kellene engedni, hogy húsvétkor elmenjenek a templom elé, ahol átvegyék a szentelt kenyeret, vagy eljussanak a temetőkbe, gyertyát gyújtani.

Nem értem miért ne lehetne ezt megvalósítani? – teszi fel a kérdést a vallási vezető.

Ugyanakkor az ortodox egyház sajtószóvívője szerint a belügy és az egyház közötti egyezmény az utolsó betűig betartja a szükségállapot előírásait.

Emlékeztetünk, hogy a hétvégén tartott „magyar” húsvétkor fel sem merült ennek a kérdésnek a lehetősége, mindenki elfogadta a szükségállapot létezését. Az egyházak az online térben oldották meg az ünnepnaphoz köthető hagyományokat, így az ételszentelést is. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Tűz ütött ki egy központi házban

zkadar

Helyükre kerültek az évek óta porosodó játszótérelemek a marosvásárhelyi óvodákban

Rákóczi Kinga

Női kosárlabda: a hármas szám bűvöletében

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben