fbpx
Koronavírus Közélet Szociális

Győzött az ortodox egyház

Enyhítik a kijárási korlátozásokat az ortodox húsvét alatt

Az egyházközségek önkéntesei és a rendvédelmi szervek képviselői juttatják el a szent lángot a hívekhez ortodox húsvét éjszakáján – jelentette be tegnap Marcel Vela belügyminiszter. A tárcavezető az ortodox húsvéti szertartások kapcsán az egyház vezetőivel kötött megállapodás részleteit ismertette kedd esti sajtónyilatkozatában.

Az RMDSZ szerint a belügyminiszter lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom. Marcel Vela semmibe veszi az államelnök által elrendelt szükségállapotot, saját kormányának közegészségügyi intézkedéseit, és ezáltal veszélybe sodorja az országot.
A kijárási tilalom korlátozásának enyhítése közegészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, minden előrejelzés szerint a fertőzöttek és halálesetek számának drasztikus megugrásával járna. Emellett Marcel Velának az ortodox egyházzal kötött megállapodása a gazdasági csődből kilábalni készülő ország erőfeszítéseit is hónapokkal vetné vissza.
Ez azt jelenti, hogy a szükségállapot tovább tarthat, a megszorító intézkedések tovább maradnak érvényben, és csak később lehet újraindítani a gazdasági tevékenységet.
Egyértelmű, hogy ez az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Különösen bántó ez most, amikor a társadalmi szolidaritásnak és az egymás iránti felelősségnek kell meghatározónak lennie.
A miniszterelnöktől azt várjuk, hogy ne megerősítse a megállapodást, hanem utasítsa a belügyminisztert annak visszavonására. Mert semmi sem indokol egy ilyen döntést egy hónappal a szükségállapot elrendelése után, annak újabb hónappal való meghosszabbításának pillanatában.
Az RMDSZ arra kér mindenkit, hogy maradjanak és ünnepeljenek otthon! (közlemény/marosvasarhelyiek.ro)


Ajánlott bejegyzések

Háztűz a Kós Károly utcában

Rákóczi Kinga

Elhunyt dr. Tiberiu Bățagă ortopéd orvos

Rákóczi Kinga

Arany és ezüst az U23-as tekebajnokságon

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben