fbpx
Egészségügy Koronavírus

A háziorvosoknak sem könnyű…

Az első vonalban dolgozó egészségügyi személyzet mellett nagy súly nehezedik a háziorvosok vállára is. Sok esetben ők a valódi első vonal. A betegeik sokszor őket hívják fel előszőr.

A koronavírus-járvány közepette nekik is szükségük van számos óvintézkedésre, de a betegellátás nem állhat meg.

Egy Maros megyei nagyközségben dolgozó – a neve elhallgatását kérő – háziorvos honlapunknak elmondta, hogy egy sor óvintézkedést hoztak.

Vizsgálatra csak telefonon lehet előjegyezni, akut megbetegedés és krónikus betegségek esetében is. Szinte mindig elérhető telefonon. Ha a beteg elmegy a rendelőig, és nincs influenzára utaló tünete, akkor egyenként hívják be őket a helyiségbe. Ellenkező esetben az ajtóban beszélik meg a javaslatokat és a kezelés módját.

Sem maszkokat, sem fertőtlenítő szereket nem kaptak, egyedül az önkormányzat segített, amiben tudott. Most ígérték meg az orvosi kollégium részéről, hogy küldenek védőfelszerelést.

Alanyunk saját maga szerezte be a szükséges kellékeket:

– „Vásároltam arcvédőt, maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőt is, most várom a kollégium által ígérteket”.

Más óvintézkedéseket is be kellett vezetnie, ugyanis a járvány elején sokszor ment terepre beteglátogatásra, azonban most már csak a akkor megy házhoz, ha elengedhetetlenül szükséges.

-„Kerüljük az idős embereket és a súlyos betegeket, ugyanis nem tudhatjuk, hogy esetleg nem-e vagyunk mi is vírushordozók. Nem szeretnénk érintkezni pozitív esetekkel, sem terjeszteni, sem elkapni a járványt, mert akkor nem lesz ki dolgozzon. Ha mi kiesünk, akkor a munkatársainknak is otthon kellene maradniuk 14 napig, ami a krónikus betegek esetében tragikus lenne, mert nem juthatnának gyógyszerekhez.”

A háziorvos azt is elmondta, hogy sok esetben a pszichológus szerepét is be kell vállalniuk.

-„Idősebb, krónikus betegeink nagyon félnek, rengeteg rossz hírt látnak a televízióban, hallanak a rádiókban, olvasnak az interneten. Sokszor mi tartjuk bennük a lelket.”

A kötelező oltások esetében is meggyőző munkára van szükség, mert az emberek mindenfélét hallanak és sokszor teljesen össze vannak zavarodva.

A háziorvos is csatlakozik azokhoz, akik arra figyelmeztetnek, hogy tartsuk be a hatóságok előírásait, óvakodjunk a nagyobb társaságoktól, rendszeresen mossunk kezet és tényleg, csak akkor hagyjuk el otthonunkat, amennyiben nincs más lehetőség megoldani a problémákat! (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Péter Ferenc: Örkényt és Caragialet is megihletné a mai romániai helyzet

Balogh Katalin

Maros megyei férfi a koronavírus 414. romániai áldozata

Rákóczi Kinga

Könnyebb ezentúl: otthonukba is kérhetik az időszakos felmérést a súlyos fogyatékkal élők

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben