fbpx
Kultúra Megye

Újra szól a Kultúrpalota orgonája!

Szinte egy évnyi helyreállítás után hamarosan újra teljes pompájában fog szólni a marosvásárhelyi Kultúrpalota orgonája.
Az új koronavírus terjedése miatt, a rendhagyó avató ünnepség, nézők nélkül fog zajlani a teremben, de az érdeklődők a rádió és az internetes közvetítés segítségével követhetik a nem mindennapi eseményt. A program a Marosvásárhelyi Rádió kezdeményezésére a Maros Megyei Tanács, a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében valósul meg.

A hangszerek királynőjét, a Kultúrpalota orgonáját Molnár Tünde, a marosvásárhelyi Állami Filharmónia orgonaművésze szólaltatja meg.

A marosvásárhelyi orgonát 1913-ban építették a híres Rieger testvérek gyárában. A három-manuálos orgona egyik különlegessége, hogy a 63 sípsor mind a 4463 sípja eredeti, azaz több mint száz éve készült, és szinte folyamatosan működött átadása óta. Az orgona felújítása részét képezte a Kultúrpalota felújítását célzó projektnek, amely jelenleg is folyamatban van és Európai Uniós forrásokból, valamint a Maros Megyei Tanács hozzájárulásával valósul meg.

Az avató ünnepségre 2020. április 5-én, vasárnap este 7 órától kerül sor a Kultúrpalota nagytermében, amelyet a Marosvásárhelyi Rádió élőben közvetít. (közlemény/marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Tömegbaleset Kerelőszentpálon

krakoczi

Maros megyében is el lehet majd végezni a koronavírus-teszteket

zkadar

Ünnepi gála keretében adták át a Bethlen Zsuzsanna-díjakat

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben