fbpx
Egészségügy Koronavírus

Péter Ferenc: egyoldalú döntést hozott Maros megye prefektusa

Ezt nyilatkozta a Maros Megyei Tanács elnöke annak kapcsán, hogy Mara Togănel prefektus felfüggesztette tisztségéből a megyei kórház igazgatóját.

A Maros Megyei Klinikai Kórház megfelelően fel van készülve a koronavírusos betegek fogadására. A megyei tanács által az elmúlt két hétben kiutalt 3,7 millió lejből új orvosi eszközökkel és berendezésekkel bővítették a kórház felszereltségét, valamint a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek készletét is kiegészítették. Több mint huszonötezer sebészeti maszk, több mint ötvenezer sebészeti kesztyű, csaknem félmillió vizsgálatokhoz használt kesztyű és csaknem kilencezer orvosi védőöltözék áll a személyzet rendelkezésére. Ezek mellett ugyanakkor újabb szállítmányok kell érkezzenek. – írja közleményében a tanácselnök sajtóirodája.
A prefektus intézkedése kapcsán a Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc így nyilatkozott:

a szükségállapot olyan jogköröket ad a prefektusnak, hogy akár egy versenyvizsga révén tisztségbe került kórházigazgatót is egyetlen tollvonással fel tud menteni. Elhamarkodott intézkedésnek tartom ugyan, de tudomásul vettem. Dr. Ovidiu Gârbovan fél éve vezeti az intézményt. Neki is köszönhető, hogy ebben a pillanatban a mi kórházunk az ország egyik legfelkészültebb egészségügyi intézményeként néz a járvány elé! Köszönöm neki és a kórház minden alkalmazottjának az elmúlt hetekben végzett megfeszített munkát, amelyet a megye lakosainak egészsége érdekében végeztek!

Péter Ferenc közölte, a Maros Megyei Tanács továbbra is eleget tesz a ráruházott jogi feladatoknak, és minden lehetséges támogatást megad a járvány megfékezéséhez, azonban a Maros Megyei Klinikai Kórházban meghozott döntésekért ezután a prefektus által kinevezett új vezető felel.
Péter Ferenc szerint a tegnapi döntéshez hasonló intézkedések veszélyes irányba vihetik az egészségügyi decentralizációt

Az ország nagyon lassan lépegetett előre a decentralizáció útján. Az ilyen döntések az elmúlt tíz év munkáját nullázzák le. A kormány akkor sem kérte a véleményünket, amikor arról döntött, hogy a minisztériumhoz tartozó új kórház helyett, a város különböző részeiben működő, és a megye alárendeltségébe tartozó intézményt nevezi ki koronavírusos kórháznak. Szerencsére az elmúlt években a sok pénzt fordítottunk a kórház fejlesztésére – mondta Péter Ferenc tanácselnök.

A járvány első szakaszában a koronavírusos betegeket a Fertőző Klinika fogadta és látta el. A mai naptól kezdődően azon koronavírusos betegeket is el tudják látni a Gheorghe Marinescu 1. szám alatti kórházépületben, akik mást betegségekben is szenvednek (urológia, gasztroenterológia, belgyógyászat, sebészet, kardiológia). Ugyanebben az épületben alakítottak ki egy intenzív terápiás részleget, amelyet 12 lélegeztető géppel szereltek fel a súlyos állapotban lévő betegek számára. A Gheorghe Marinescu utcai kórházépület mellett a régi szülészeti klinikán, a tüdőklinikán, az I-es Pszichiátriai Klinikán is zajlanak az előkészültek a koronavírusos betegek ellátására, illetve annak érdekébe, hogy az említett kórházakban helyet szabadíthassanak fel. Több más klinikán is átszervezték a működést, hogy befogadják az elköltöztetett osztályokat, ahol a nem koronavírusos betegeket kezelik – tájékoztat a tanácselnök. (közlemény/marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Bővül Maros megye oltóanyagkészlete

krakoczi

Önkéntesnek jelentkeztek az egyetemisták

zkadar

Mehet egy kört a Motor Ring-en, ha beoltatja magát

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben