fbpx
Sport

Bölöni, mint a Nemzet Sportolója?

    Az egyetlen élő magyar BEK-győztes labdarúgó, a marosvásárhelyi Bölöni László neve is felmerült a Nemzet Sportolója megüresedett helyére.

Az 1952-ben olimpiai bajnok úszó, Székely Éva halála után tizenegyen maradtak e megtisztelő cím birtokosai. Ők döntik majd el szavazás alapján, ki veheti át a tizenkettedik helyet.

A jelenleg a belga Royal Antwerpennél edzősködő szakember lehetne az első erdélyi, aki a Nemzet Sportolója büszke címet viselné, de valjuk be erre igencsak kevés az esélye.  

Jelenleg Balczó András (öttusa), Hammerl László (lövészet), Ivánkai Mária (para-asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Kárpáti György (vízilabda), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Varga János (birkózás) tölti be a tisztséget, március 31-én ők választják meg az új tagot. A szavazás eredményeként arra a jelöltre vonatkozó javaslat terjeszthető – a Nemzet Sportolóinak javaslataként – döntésre a kormány elé, akire a Nemzet Sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz, azaz aki a szavazó Nemzet Sportolói 50 százalék plusz egy fő szavazatát megkapja.

Bölöni neve mellett már korábban is felvetődött a szavazáson a magyar asztalitenisz nagy hármasa, a Jónyer, Klampár Gergely trió, akik világbajnokságot nyertek, olimpiát viszont, nem mert akkor még nem volt olimpiai sportág az asztalitenisz.

Rajtuk kívül is lenne kiből válogatni: Hegedűs Csaba (birkózás), Török Ferenc (öttusa), Németh Ferenc (öttusa), Gedó György (ökölvívás), Németh Miklós (gerelyhajítás), Dunai Antal (labdarúgás) és Faragó Tamás (vízilabda) olimpiai bajnokok, hogy csak néhány nevet említsünk.

A díjról: azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elért magyar sportolók kaphatják, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. Egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető. A kitüntetettek száma egyidejűleg legfeljebb 12 lehet. A cím posztumusz nem adományozható. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Folytatódhat a fedett jégpálya korszerűsítése

krakoczi

Két vereség a Sirius-kupán, de…

zkadar

Szőcs Bernadette nyerte az asztalitenisz román-kupát!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben