fbpx
Koronavírus

Az angolok nem veszik komolyan a helyzetet

Kaotikus állapotok vannak Bristolban – mondta el portálunknak Boér Orsolya színművész, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának alapító tagja aki már évek óta az észak-angliai Bristolban él, egy nagy üzletház alkalmazottjaként s így rálátása van a különben nyugodt angolok pánik-bevásárlására.

nem lehet eldönteni, hogy valóban pánik uralkodik, vagy sem. Az emberek csak azt hallják meg a pánikkeltésben amit meg akarnak hallani. Vásárolnak ezerrel, az utcán sétálgatnak. Arról nem is beszélve, hogy hány idős jár az utcán. Jönnek mennek, még a járókeretesek is. Egy boltban dolgozom reggel 8-tól egy óráig, az első órában még nincs akkora őrület, de utána borzalmas. Megszállják az üzletet. Mégiscsak furcsa, hogy a pubok és a mozik még mindig nyitva vannak. Ugyan a kormányrendelet úgy szól, hogy ha nem föltétlenül szükséges, senki ne menjen sehova, de a vendéglátóipari egységeket nem zárták be. Nem a megszokott tömeg, de még mindig vannak akik tömegközlekedési eszközöket használnak. Holnaptól bezárnak az iskolák és óvodák, de itt is vannak kiskapuk. Azok a szülők akik nem tudnak otthonról dolgozni – és ez így van az én esetemben is – vihetik gyerekeiket az oktatási intézményekbe. A boltban ahol dolgozom, minden más mellett élelmiszert is árusítunk, tehát elengedhetetlen az, hogy dolgozzunk. Ebben a pillanatban érkezett egy e-mail amiben értesítenek, hogy az én gyermekem járhat oviba. Ha mi nem dolgozunk, akkor az emberek nem tudnak vásárolni. A Kelet-európai országokhoz képest Anglia még mindig nem veszi komolyan ezt az egészet. Nem viselnek maszkot. Kesztyű azért majdnem mindenkin van. Itt azt javasolják a hatóságok, hogy akkor hordj maszkot, ha beteg vagy. Nem tanácsolják azt, hogy így óvd magad. Én azért ma a gyermekemre és magamra is maszkot tettem – mondja Orsi.

Nagyon sok ember dolgozhatna otthonról, de nem teszi. Gondolom, hogy majd ha az iskolák bezárnak, akkor még több ember kényszerül otthonról dolgozni – mondja Boér Orsolya.

Arra a kérdésünkre, hogy mit halmoznak az angolok, így válaszolt:

A vásárlási láz tombol, konzervet, tésztaféléket vásárolnak. A kézfertőtlenítő, a WC papír hiánycikk, de nagy a kereslet a papírkéztörlő, a lázmérő iránt is. Volt olyan spray aminek a címkéjén azt írja, hogy kifejezetten jó a koronavírus ellen. Abból sincs már.

Mennyire van a helyzet magaslatán az egészségügyi ágazat?

Angliában nem végeznek teszteket. Ha felhívod a segélyvonalat, egyórás várakozási idő van. Ha azt mondod, hogy nem érzed jól magad, azt tanácsolják, hogy maradj otthon, de tesztet nem végeznek. Még az én esetemben sem, aki egyedül nevelem a gyermekemet.

Kisgyereked van, mennyire érzed valósnak a veszélyt?

Nem mondanám, hogy nyugodt vagyok, hogy nem jön rám hullámokban a rémület, hogy nem aggódom, mi lesz a gyermekemmel ha ágynak esek? A cég ahol dolgozom kifizetné a két hetes házi elkülönítést, és amennyiben beteg lennék, két hét szabadságot, de utána semmi. Félek! – azt nem tagadom. Nem tudjuk, hogy mi vár ránk, hogy mi fog következni? Mennyi ideig tart, vissza fog-e térni? Közben persze itt is folyik a pánikkeltés. Őszintén azon gondolkoztam, hogy jobb lenne otthon lenni. Eszembe jutott, hogy hazamegyek, de a gyermekem nem román állampolgár, az én romániai irataim érvényüket vesztették, a szüleim 60 éven felüliek, nem veszélyeztetném őket. Próbálok vigyázni magunkra, vitaminokat szedni, meleg italokat inni. A munkahelyemen kívül nem megyek sehova. Nem egy biztonságos hely a bolt sem ahol dolgozom, mindent árulunk.

Mit tanácsolsz az itthoniaknak?

Azt tanácsolom, hogy örüljenek, hogy otthon vannak. Azt bánom, hogy mielőtt lezárták a határokat nem mentem haza, még ha házi elkülönítésben is, de a családommal lehetnék mert az az érzés ami bennem kavarog, azt nem kívánom senkinek.

Az Egyesült Királyságban 137 halálos áldozata van a koronavírus által okozott szövődményeknek. A halálos áldozatok életkora átlag 70 év, van egy 45 éves is, aki immunhiányos betegségben szenvedett. Közel 3000 fertőzöttről tudnak a hatóságok. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Labdarúgás: csak az U19-es bajnokságot folytatják!

zkadar

Marosvásárhelyi oltóközpontokról döntött a tanács

Rákóczi Kinga

Nyithatnak a vendéglők, mozik, színházak és koncerttermek

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben