fbpx
Koronavírus Nagyvilág

Ausztria, Tirol lezárva: Nincs pánik, „csak” koronavírus.

Innsbruckban (Tirol tartomány fővárosában) élő egykori marosvásárhelyi gyorskorcsolyázó, Dörfler-Antal Emese számolt be a marosvasarhelyiek.ro portálnak a jelenlegi helyzetről:

Egyelőre április 5-ig, mind a 279 tiroli falu, város karanténban van. Se ki, se be. Egyik településről a másikba sincs utazgatás, kivéve, ha állandó lakhellyel rendelkezel Tirolban, vagy egy másik településen dolgozol, illetve, ha a településen nincs bolt, ahol a legszükségesebb élelmiszereket meg tudnád vásárolni – mondta interjúalanyunk.

Sajnos egy nap alatt (szerdáról-csütörtökre sz.m.) Ausztriában több mind háromszázzal nőtt a fertőzöttet száma – március 19-i reggeli adatok szerint 1843 pozitív esetet tartanak számon.

  Az osztrákok méltósággal viselik a járványt.

Sebastian Kurz kancellár vasárnap este jelentette be, hogy hétfőtől az 5 főnél nagyobb összejöveteleket, ha csak nem a járvány terjedésének megakadályozását célozzák.

Innsbruckban, bár hétfőn még délután 3 óráig voltak nyitva az éttermek, kedden már nem nyithattak ki.

Tirol tartomány vezetése vasárnap a tartomány egészét vesztegzár alá vonta, ugyanis itt jelent meg először Ausztriában az új koronavírus, és már 474 embert fertőzött meg.

Az osztrákok fegyelmezetten betartják a kancellár intelmeit – mondta az alanyunk, aki hozzátette: – alig látni embereket az utcán, a legtöbben betartják az óvintézkedéseket, elszigetelik magukat a külvilágtól, és csak akkor hagyják el lakhelyüket, ha halaszthatatlan dolguk akad. A boltokban mindent lehet találni, igaz van olyan, hogy az egyik üzletből elfogyott a zöldség, de a másikban bőven volt kapható. Az emberek nem pánikolnak, nem halmoznak fel fölöslegesen sem élelmiszereket, sem más terméket. A vásárlók legalább két méterre állnak egymástól, és a kisebb boltokban egyszerre legtöbb két vásárló tartózkodhat.

Nem verik le a helyet…

Az emberek a tavasz közeledtével kimerészkednének a szabadba, de betiltották még a kirándulásokat is, a szabadtéri sportolást stb. Első sorban azért, hogy minden egészségügyi dolgozó a vírus terjedésének megakadályozásán dolgozzon.

Így elmaradtak a térségre jellemző télisport események, idejekorán bezártnak tekintették a síszezont, a lakosok – a máskor ilyenkor még javában űzött sífutást, illetve túrasízést is mellőzik. A turizmus is teljesen megszünt a térségben.

Teljesen üres Innsbruck egyik jelképe, az Aranytetős ház előtti tér is.

Vidékről a házitejet vagy zöldséget hazaviszik a termelők. A kisboltokban, pékségekben – ahol nem lehet kártyával fizetni – „felírják” a tartozást.

A vállalkozóknak pedig gyors állami segítséggel próbálnak segíteni átvészelni a kritikus periódust. Az alkalmazottaknak egy ideig 80%-os fizetést biztosítanak a munkáltatók, amit majd az államtól visszakap a vállalkozó. Két nap alatt 4 milliárdról 38 milliárd euróra növelték az állami gazdasági segítségét. 9 milliárdot szánnak a garanciákra és a hitelekre, 15 milliárdot a leginkább sújtott ágazatoknak, 10 milliárdot pedig az adóhalasztásokra. (marosvasarhelyiek.ro)

Kiürültek az Innsbrucki dóm is az óvárosban.

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyre látogat az egészségügyi miniszter

Rákóczi Kinga

Csökken a nyomás az intenzív osztályokon

Rákóczi Kinga

Marosszentgyörgy majdnem egészséges!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben