fbpx
Egészségügy Életmód

A marosvásárhelyi koraszülöttekhez is érkezik a Korip

A koraszülött babáknak szánt horgolt polipok ötlete Dániából származik. A babajátéknak szánt polipok karjai amellett, hogy az ölelhetőek és játéknak is tökéletesek, abban is segítséget nyújtanak, hogy a csövek helyett azokat fogják, azokba kapaszkodjanak a koraszülött babák. A köldökzsinórt is hivatott pótolni a polipok karja, amely az anyaméh biztonságát eleveníti fel a koraszülött babákban, nyugtatólag hatva rájuk.

Marosvásárhelyre Átyin Andrea Kata hozta be a kis horgolt polipokat. Mint mondja, „egy hónapja szembe jött velem a Facebookon egy korip. Addig nem hallottam róla. Kezdtem utána olvasni, hogy mire használják? hogy kellene horgolni? miből és hogy működik ez az egész? Kiírtam egy csoportba, ahol női vállalkozók vannak, hogy találkoztam a Korippal, mit tudnak róla. Jelentkezett egy-két személy, akik valamikor horgoltak Koripot kórházaknak, de már abbahagyták. Jelezték, hogy van, ahol örülnek a kezdeményezésnek, de bizony kaptak már elutasítást is, így ne essen rosszul, ha ilyennel találkozom”.

Átyin Kata támogatóra is talált. Vásárhelyi Enikő, aki az újszülött osztályon több mint 6 éve önkéntesen segít, bejuttatott egy Kata által készített koripot a nagykórházba. Az orvosnő nagyon nyitott volt – mondja Vásárhelyi Enikő, pici módosítást kért a horgolásban és elfogadta a felajánlást. Nagyon fontos, hogy csak a megadott alapanyagból szabad dolgozni, úgy fonalból, új tömőanyagból. Elengedhetetlen a korip mérete is, hisz ha túl nagy nem fér az inkubátorban, ha túl pici, akkor használhatatlan. Az ideális méret amit kérnek kb 15 cm.

Átyin Kata azt is elmondta, hogy megkeresett egy online fonalboltot, akik segítettek adománygyűjtési kampányba kezdeni.

Közben Katánál is jelentkeztek ismerősök: „Meglépő volt számomra, hogy pár nap alatt hányan írtak, hányan csatlakoztak az akcióhoz” – mondja. Eddig kb 45 horgoló jelezte, hogy nekivágna. A Kata feladata nagymértékben abból áll, hogy segít spéci fonalat, tömőanyagot beszerezni, fonalat juttat annak, akinek nincs és segít, ha elakadnak a horgolásban. Meglépő volt azt tapasztalni, mennyi segítőkész, jó akaratú ember van környezetemben. Horgolnak az ország számos pontjáról, de sokan az anyaországból is, van aki Londonból, Írországból, Svájcból küldi majd a kis polipjait.

Kata elmondta azt is, hogy két segítségnyújtási forma van: egyik a horgolás, a másik fonal adományozás. Mindez önkéntes alapon működik, semmiféle juttatást ezért nem kap senki – hangsúlyozza Kata. „Vannak akik meg tudják vásárolni a fonalat, de van bizony néhány ember, aki szívesen horgolna, de pl a pici nyugdíjból nem tud erre áldozni. Ezért jön kapóra a fonaladomány. így indult az egész…

Arra a kérdésünkre, hogy miért éppen koraszülöttek és miért horgolás? Egyszerű válasza így hangzott:

Azért, mert imádok horgolni, de eddig nem volt „értelme”, csak saját élvezetre nem motivált annyira. Januárban találkoztam az idővonalamon egy korippal, akkor néztem utána, hogy mi is ez. Ha az okot kellene megjelölni, az a horgolás iránti szeretetem lenne.

Katától megtudtuk, hogy van egy standard minta és azt látja sok helyen, hogy ország és intézmény igénye szerint módosítanak rajta. Pl. van amelyiknek a szemét, szájat külön horgolják, majd rávarrják. Néhol ez teljesen rendben van, de pl Magyarországon csak hímezni szabad, hogy nehogy leessen és a gyerek lenyelje. Nem az inkubátoros ici-pici, hanem mikor megnő, mert ezeket haza is viszik a kórházból.

Hangsúlyozta:ezt az akciót hosszú távra tervezem, így a további adományokat szívesen elfogadjuk. Tervben van a paletta színesítése is, más kórházak segítése is, de még konkrét dolgokról nem beszélnék, mert csak a fejemben létezik elképzelés – mondta Átyin Kata.

Lehet tehát csatlakozni, horgolni vagy fonalat adományozni. Információk: atyinkata@gmail.com , tel. 0742934595

Fontos: csak új, mercerizált 2.5-3.5 vastag 100% pamut fonalból készülhetnek a kis horgolt polipok. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Szeptember végére lehet fedett uszodánk

Rákóczi Kinga

A SZÜNET nyerte az Alter-Native fődíját

Rákóczi Kinga

A marosvásárhelyi maci nem látta az árnyékát

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben