fbpx
Közélet

Március 14 -e a székelyföldi románokkal való szolidaritás napja

Foto: Facebook / Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Jövő szombaton, Sepsiszentgyörgyön ünnepli a világ románsága a Kovászna-Hargita-Maros megyei románok iránti szolidaritásának a napját. Egyben nem mulasztják el követelni, hogy a hatóságok akadályozzák meg, hogy „Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött„.

A Románok románokért című rendezvénysorozatot a sepsiszentgyörgyi Román Szellemiség Múzeumában tartják. Ezen megvitatják többek között annak a beadványnak a helyzetét, amelyben a székelyföldi románok civil fóruma a bukaresti kormány, parlament és elnöki hivatal segítségét kérte a székelyföldi románok megmaradásához és az etnikumközi viszonyok normalizálásához a térségben.

Ez alkalommal öt olyan román személyiségnek készülnek átadni az Ilie Moldovan ortodox teológiai tanárról elnevezett díjat, akik sokat tettek a székelyföldi románok identitásának megőrzéséért. A rendezvényen többek között beszédet mond a térség ortodox püspöke, a három megye prefektusa, akik a román kormányt képviselik

megyéjükben. Amint a románok civil fóruma közölte: a rendezvényen egy olyan „Sepsiszentgyörgyi nyilatkozat” elfogadását tervezik, melyben a románok megmaradásának a biztosítására, az etnikumok közötti együttélés normalizálására kérik a kormányt, a parlamentet és az államelnöki hivatalt. (MTI/marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

32 iskolát korszerűsítenek Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga

Szeptember közepén lesz az Európa-bajnokság!

zkadar

20 óra – 35,19%-os részvételi arány Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben