fbpx
Megye

Közel 1970 magyar gyereket várnak előkészítő osztályba

Fejes Réka szaktanfelügyelő a marosvasarhelyiek.ro – nak elmondta, összesen 99 magyar nyelvű előkészítő osztály indul a megyében, ebből 24 marosvásárhelyi tanintézményben van. Párhuzamos osztályok a Bernády György és az Európa Gimnáziumban indulnak. A Liviu Rebreanu, volt 17- es számú általános iskolában 3 előkészítő osztályt is indítanak.

Az első körös beiratkozás március 23-áig tart. A jogszabály értelmében iskolakötelesek azok a gyerekek, akik 2020. augusztus 31-ével bezárólag betöltik hatodik életévüket. A szülők igénylésére a 6. életévüket 2020. szeptember elseje és december 31-e között betöltő gyerekeket is be lehet íratni az iskolába, amennyiben az úgynevezett pszichoszomatikus felmérés során iskolaéretteknek nyilvánítják őket. Fejes Réka elmondása szerint eddig 10 erre vonatkozó kérést iktattak.

Az előző évekhez viszonyítva valamelyest mérséklődött a központi iskolák iránti túlzott érdeklődés, a lakótelepi tanintézményekbe főleg a városhoz közeli településekről érkező gyerekeket íratnák be.

A tanügyminiszter rendelete szerint minden gyermeket a lakhelye szerinti körzeti iskolába vesznek fel, a fennmaradó helyeket pedig a más körzetekből vagy más településről érkező gyerekek tölthetik be. A jelentkezőket az iratkozási folyamat lezárulása után sorolják be osztályokba, a tanfelügyelőségek által kidolgozott és az igazgatótanács által jóváhagyott eljárás alapján.

A beiratkozások második szakasza április 23-án kezdődik és 30-áig tart. Az előkészítő osztályokba felvételt nyert gyerekek végleges listáját május 7-én teszik közzé, május 8-a és 15-e között pedig rendezni kell a be nem íratott, de iskolaköteles gyerekek helyzetét. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Újévi hangverseny, visszatérhet a közönség

Rákóczi Kinga

Ciprian Dobre lesz Maros megye új prefektusa

Szász Cs. Emese

Könyvtárak estéje Marosvásárhelyen

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben