fbpx
Közélet Megye

Autópálya sohanapján?

Addig-addig harcoltak egy kevesebb, mint 10 km-es szakaszért, amíg végül lemondanak róla?

Eredetileg 2015-ben a Lemacons-Vega-Arcada konzorcium nyerte el a 4 és fél km-nyi autópálya és 5 km bekötőút építését. 2016 áprilisában a társulás egyoldalúan felmondta a szerződést, ugyanis a hatóságok egy év alatt képtelenek voltak beszerezni a különféle jóváhagyásokat és kiállítani az építkezési engedélyt.  

A 2016 októberében újra kiírt Marosvásárhely – Nyárádtő autópálya- és bekötőszakaszra 12 építő jelentkezett.

2017 októberében a Strabag cég nyerte el a munkálatokat, azonban a közel 285 millió értékű beruházásra kiírt pályázatot megfellebbezte az Itinera-Retter csoport.

A különböző igazságszolgáltató intézményekben ide-oda ment a fellebbezés, hol egyik, hol másik cég nyerte a pert, legutóbb az Itinera-Retter került ki győztesként kicsivel több, mint 200 millió lejes ajánlattal.

Az economica.net honlap szerint viszont az is elképzelhető, hogy valaki visszalép a nyertes pályázattól, mert például az eredetileg meghirdetett 2015-ös 285 millió lej akkor 63 millió euró volt, jelenleg ez – az árfolyamváltozásnak köszönhetően – csak 59 milliót ér.

Ugyanakkor az évek során jelentősen emelkedtek a bérek az építőágazatban és drágult az építőanyag is.

Az országos hatóság honlapján (cnair.ro) egyelőre nem szerepel a kivitelező neve, csak a szerződés értéke és az, hogy a kivitelezés időtartama 18 hónap, a szavatossági idő 60 hónap és a becsült átadási határidő 2021 augusztus. Az építkezési engedélyt tavaly áprilisban hosszabbították meg, de csak egy évvel lehetett, így az idén április 27-én jár le, addig el kellene kezdeni a munkálatokat. Ha nem… (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Júniusig helyettesítik a leszerelt játszótéri eszközöket

Rákóczi Kinga

Van, ami örök – Megkezdődött a Tusványos

Szász Cs. Emese

Marosvásárhelyen is tisztelegtek a hősök előtt

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben