fbpx
Megye Szociális

Kötelező a személyazonossági igazolvány a 14. életév betöltésével

A 14. életév betöltését követő 15 napon belül minden romániai lakhellyel rendelkező kiskorú számára kötelező a lakhely szerinti személynyilvántartó hivatalnál kérni a személyazonossági okmány kiállítását egyik szülő vagy a törvényes gyám kíséretében. Azokat, akik ezt elmulasztják, 40–80 lej közötti összeggel bírságolhatják meg.


A Maros Megyei Személynyilvántartó Hivatal adatbázisában 5.658 olyan kiskorú szerepel, akik betöltötték a 14. életévüket, de nem igényelték a személyazonosító igazolványt. Közülük 293 ebben az évben, 5365 az előző években töltötte be a tizennegyedik évét.


A 14. életév betöltését követő 15 napon belül a kiskorúnak kötelessége egyik szülő vagy törvényes gyám kíséretében kérni a személyazonossági okmányt a lakhelye szerinti személynyilvántartó hivatalnál.


Szükséges okiratok:
– A személyazonosító igazolvány kibocsátásának kérelmezése, amit aláír a kiskorú, valamint a szülő, esetenként a törvényes gyám (az ügyfélablaknál kell benyújtani);
– Születési bizonyítvány, eredeti és másolat;
– Egyik szülő vagy a törvényes képviselő/gyám személyazonossági igazolványa;
– A gyámságot, felügyeletet igazoló végleges törvényszéki végzés (eredeti és másolat);
– A szülők házasságlevele vagy a végleges törvényszéki válási végzés (eredeti és másolat);
– A személyazonosító igazolvány értékének kifizetését bizonyító 7 lejes nyugta.


A törvényes előírások be nem tartása kihágásnak számít, és 40–80 lej közötti összeggel bírságolható – áll a Codruţa Sava intézményvezető által aláírt közleményben.

Ajánlott bejegyzések

Ittasan, hajtási engedély nélkül vezetve okozott balesetet egy férfi

Rákóczi Kinga

Közel 15 millió lejt fordíthat beruházásokra a Transilvania Repülőtér

Rákóczi Kinga

Ismeretlen tettesek rongáltak

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben