fbpx
Közélet

Polgármester lenne Marosvásárhelyen a magyarfóbiás

Marius Pascan a Marosvásárhelyi Rádió román nyelvű műsorában jelentette be, hogy szeretne elindulni az idei polgármester-választáson.

A Cuvantul liber helyi lap volt újságírója, 2000-től 2009-ig a jelenlegi polgármester, Dorin Florea tanácsadója, ügyvezető igazgatóhelyettes illetve  sajtószóvivője is volt az önkormányzatban. 2009-ben Maros megyei prefektusnak nevezték ki. 2012-ben a Demokrata-Liberális Párt színeiben lett szenátor, majd belépett a Nemzeti Liberális Pártba. 2016-ban viszont már a Traian Basescu volt államfő nevével fémjelzett Népi Mozgalom Pártja tagjaként lett képviselő és a politikai alakulat ügyvezető elnöke.

Marius Pascan parlamenti mandátumaiban előszeretettel kritizálta a romániai és ezen belül a marosvásárhelyi magyarság kéréseit, például törvényszéken támadta meg a II. Rákóczi Ferenc római-katolikus teológiai líceum megalapítását, sőt felvetette a katolikus gimnázium épületének visszaállamosítását.

A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti egyetemen különálló magyar követelőket megrágalmazta, hogy „etnikai alapon szét akarják szakítani a felsőoktatási intézményt”, holott ők, csak egy hatályos oktatási törvény betartását kérték. (angol kart azóta sikerült beindítania az egyetemnek, magyart még mindig nem…).

Ugyanakkor többszöri felszólalásban vádolta Magyarországot és az RMDSZ-t, hogy interetnikai konfliktust akarnak generálni, például az úz-völgyi katonai temető és a trianoni megemlékezésekkel kapcsolatosan.  Rendszeresen „aggódik” a romániai magyarok román nyelvtudása, illetve a többségében magyarok lakta területen élő román nemzetiségűek elnyomása miatt.

Paşcan, a Maros megyei prefektusi székben eltöltött időszakából azt emelte ki, hogy 7 pert sikerült nyernie magyar nemesek leszármazottai ellen, akik vissza szerették volna kapni jogos örökségeiket, amelyeket a kommunista diktatúra kobozott el tőlük.

 Maros megyei képviselőként képviselőházi interpellációjában az összes autópálya építését sürgette, kivéve a Marosvásárhely- Nagyvárad közöttit.  

A rádió műsorában három olyan projektet ismertetett, amelyet többen is már felhoztak: a kerülőút helyzete, egy új Maros-híd építése az egyesülés lakónegyed és a város központja között, újabb parkolók  és parkolóházak építése a Nemzeti Színház háta mögötti téren, a Megyei Sürgősségi kórház mögött illetve a Maros Mall melletti „gödör” helyén, valamint a közszállítás helyreállítása.  (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Októberig fogadják a Szülőföldön magyarul támogatás igényléseit

krakoczi

NEM a koldulásra

zkadar

Barátságosabb főtér kialakítására hirdet ötletpályázatot a város

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben