fbpx
Egészségügy Életmód Szociális

Beszéljünk a HPV-ről

A HPV elleni oltásról tartottak előadást tegnap este Marosvásárhelyen a nemrég megnyílt közösségi térben a Közegben. A fiatalok által megálmodott térben egy egészségügyi előadássorozatot indítottak Salus Plus néven, hogy egy-egy témát körbejárva eloszlassák a tévhiteket, felvilágosítsák az érdeklődőket. Az előadássorozat megálmodóját, Dr. Kiss Melinda bőrgyógyász szakorvost kérdeztük az ötletről.

Szeretnénk tájékoztatni ilyen közegészségügyi témákon belül az embereket, akik jönnek, illetve ilyen közérdekű információkat szeretnénk kiadni, ugye nagyon gyakran megtörténik az, hogy a pácienseknek nincs idejük minden kérdésüket feltenni konzultáció során az orvosnak, sok kérdéssel maradnak, megelőzésre gyakran nem is jut idő, arról beszélni és azért gyakran az internethez fordulnak az emberek az információért és nagyon gyakran téves információkat vagy hamis forrásokból, álhíreket olvasnak és nagyon nehéz egy átlagos személynek megszűrni ezeket az információkat, hogy mi az ami megbízható és mi az ami nem.” – nyilatkozta a szakorvos.

Dr. Kiss Szilárd Leó nőgyógyász szakorvos beszél a HPV oltásokról

Az első előadás nem véletlenül szólt a HPV elleni védőoltásról, ugyanis januárban ismét elindította az egészségügyi minisztérium a vírus elleni oltási kampányt, csakhogy erről szinte senki sem tud, ugyanis ezt nem előzte meg egy tájékoztató kampány, csakúgy mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor a tájékoztató kampány hiányában nagyon nagy oltásellenesség alakult ki a lakosság körében. Dr. Héjas Orsolya családorvos szakorvos az előadáson elmondta, hogy most sem sokkal jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt, ugyanis egy anyuka szeretett volna nála oltást igényelni, azonban az orvos még az egészségügyi minisztérium honlapján sem kapott egy formanyomtatványt, így kénytelen volt kidolgozni egy kérvénytípust. A családorvos elmondta, hogy – akik ebben az oltásban részesülhetnek, azok tulajdonképpen a 11 és 14 éves kor közötti lányok. Ezt az oltást úgy lehet megkapni, hogy a szülőknek személyesen el kell menni a családorvoshoz és ott egy írásos kérvényt letenni melyben kérvényezik tulajdonképpen az oltást a gyereküknek.

Az előadáson elhangzott többek közt az is, hogy a HPV vírus a férfiakat is érinti, azonban nem ugyanolyan mértkében, mint a nőket. De azt is tudni kell, hogy a HPV-nek több típusa van és nem mindegyik okoz rosszindulatú elváltozást. Az oltást azokra a vírusváltozatokra dolgozták ki, amelyek jelentősen növelik a nők esetében a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy az oltás a méhnyakrák kialakulásának megelőzésére szolgál, amennyiben már valaki megfertőződött a HPV vírussal azon már nem biztos, hogy segít az oltás, viszont az immunrendszer erősségének függvényében a vírus el is tűnhet a szervezetből. Romániában jelenleg a Gardasil nevű oltás kapható, amely a vírus 9 legveszélyesebb típusa ellen nyújt védelmet. Az oltásnak nagyon kevés esetben van kisebb mellékhatása, így megéri beadatni, ugyanis Romániában 100 ezerből 9 méhnyakrák miatt hal meg. (marosvásárhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Ma és holnap is egy jó célért tekernek!

zkadar

Néhány napon belül megnyitják a moduláris kórházat

Rákóczi Kinga

Megújul a nagypiac, kihirdették az ötletpályázat nyertesét

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben