fbpx
Közélet

Az elmúlt 4 év leggyengébb költségvetéséből gazdálkodhat Maros Megye

A megyei önkormányzati képviselők ma elfogadták a tanács elé terjesztett költségvetéstervezetet.

Idén az állami költségvetésből 100 millió lejjel kevesebb pénzt kaptunk a működési költségekre, mint amennyire szükségünk van. A törvény értelmében ezeket a kiadásokat biztosítanunk kell, és ezt meg is tesszük, így a saját bevételeink és a költségvetési többletből származó összeg egy részét ezekre a kiadásokra fordítjuk. Biztosítjuk továbbá az előző évben megkezdett beruházások folytatását és az európai uniós projektek megvalósításához szükséges összegeket is. Így amíg nem kerül sor költségvetési kiigazításra nem tudunk új beruházásokat indítani. Ilyen körülmények között is folytatjuk a megyei utak korszerűsítési programját. A 2020-as évre 101 millió lejt különítettünk el a megyei utak karbantartására, javítására és korszerűsítésére. Folytatjuk a tavaly elkezdett nagyobb útügyi munkálatokat, illetve öt híd felújítását, újjáépítését kezdjük el idén. Ezeknek a beruházásoknak az összértéke eléri a 70 millió lejt. Folytatjuk az egészségügyi intézmények fejlesztését is, a Maros Megyei Klinikai Kórház beruházásai közül a legfontosabb az Onkológiai Klinika felújítása. Orvosi eszközökre viszont kevesebb pénz jut idén. Jelenleg 700 ezer lejt különítettünk el eszközökre, tavaly 5 millió lejt fordítottunk ugyanerre a célra”- emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A jóváhagyott keret 71,9% -a működési költség, 27,9% fordíthat fejlesztésekre a megyei önkormányzat. Európai Uniós támogatással újítja fel a megyei tanács a Marosvásárhelyi Természettudományi Múzeumot és a Kultúrpalotát. Korszerűsítik a 151B és 142-es jelzésű, Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei utakat; a 106-os jelzésű, Szentágota és Segesvár közötti megyei utat.

A fejlesztések, beruházások fejezeteben szerepelnek a Maros Megyei Klinikai Kórház és a Dicsőszentmártoni Kórház illetve a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztése. A Maros Megyei Tanács költségvetéséből kulturális intézmények 2.876.000 lejt fordíthatnak korszerűsítésre. A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 1 953 000 lejt kapott beruházásokra és 52 050 000 lej van elkülönítve a megyei utakat érintő nagyobb beruházásokra.

A megyei szociális szolgáltatások finanszírozását egyelőre nem tudják egész évre biztosítani. A kormány, a működési költségeknek a 19 százalékát biztosította, így a fennmaradó összeget saját forrásokból és a költségvetési többletből biztosítja a tanács.

A ma elfogadott költségvetés magában foglalja a civil szervezetek számára kiírt pályázatok költségvetési keretét is. A megyei tanács idén 2,4 millió lejt fordít vissza nem térítendő támogatásokra kulturális, egyházi, szociális, sport és ifjúsági tevékenységek finanszírozására.

Ajánlott bejegyzések

Florea nem kér újabb mandátumot

krakoczi

A Város Napja Marosvásárhelyen

krakoczi

Kalandra fel! Lehet iratkozni!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben