fbpx
Közélet

Titokban tartott városfejlesztési stratégia

Több száz oldalas Integrált Városfejlesztési Stratégiájával rendelkezik Marosvásárhely, csakhogy senki nem ismeri, a hivatal dolgozói pedig nem alkalmazzák – állította Radu Balas városi tanácsos a Marosvásárhelyi Rádió Beszéljük meg! – Mire költsék a város pénzét? című közvitáján.

A jelenlévők a stratégiák hiányát nehezményezték, az önkormányzati képviselő azonban pontosított, van ilyenje a városnak csak éppen nem tudunk róla.

Hat pillére van ennek dokumentumnak amely a város 2016-2023-as időszakra vonatkozó fejlesztési terve.

A stratégia 306. oldalán található az az elképzelés amely alapján fejlődnie kellene a városnak. Mint írják, 2023-ra Marosvásárhely lesz a középrégió legbefolyásosabb pontja. A város fenntartható fejlődése: az oktatás, egészségügy, mobilitás, gazdasági és szociális ágazatokra épül. A stratégai tartalmazza ugyanakkor a szegénység felszámolását, a környezetvédelmet, és a városvezetés-lakosság, gazdasági szereplők és a civil társadalom közötti szoros együttműködést is.

Mindössze néhány pontot emelünk ki a dokumentumból.

  • A környezetbarát közlekedési eszközök használatának megkönnyítése: kerékpársávok kialakítása, működő közszállítás, zöldövezetek és sétálóutcák létrehozása, stb.
  • A gazdasági élet fellendítése
  • Az oktatási intézmények fejlesztése
  • A turizmus és kultúra támogatása

És nem hagyhatjuk ki azt az ötletet sem, hogy a telegondola épüljön a Somostető és a Week-end között.

A beruházások költségeit a városi költségvetésből és európai uniós pályázatokból fedeznék, csakhogy vajmi kevés valósult meg eddig.

Ajánlott bejegyzések

Okos eszközök az iskolákban

krakoczi

Maros megyét népszerűsítik a parajdi sóbányában

krakoczi

Elhalasztanák a helyhatósági választásokat

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben